24 Април 2024 г. Сряда

Михаил Прохоров пожела да заеме поста на Владимир Путин

2011-07-06 05:42:59
Руският олигарх Михаил Прохоров, който е председател на открито поддържащата Дмитрий Медведев партия "Правое дело", иронизира новото политическо движение на Владимир Путин "Общоруски народен фронт" и заяви, че един ден би пожелал премиерския пост.

Прохоров, който е спечелил състоянието си от търговия с цветни метали, стана председател на партията "Правое дело" през миналия месец. Движението открито призовава за преизбиране на сегашния президент Дмитрий Медведев.

Путин и Медведев отказват да обявят кой от тях ще се кандидатира в предстоящите президентски избори през март. Владимир Путин обаче създаде ново политическо движение през май, което цели да увеличи подкрепата за партията му "Единна Русия" преди парламентарните избори през декември.

В интервю за руския вестник "Комерсант" 46-годишният Прохоров коментира, че е съгласен с някои политически решения на Путин, но не харесва централизираната политическа система, изградена по време на двата му президентски мандата на от 2000 до 2008 г. Милиардерът също така иронизира и бързото увеличение на членовете на създадения от Путин "Общоруски народен фронт".

"Знаете ли, аз смятам, че е наистина смешно 38 милиона работници в селското стопанство да се включат във фронта само за един ден", каза Прохоров по повод приемането на руското Селскостопанско движение в организацията през миналия месец.

Въпреки че не разкритикува Путин директно, Прохоров посочи, че партията "Единна Русия" е неефективна. Руският олигарх също така изрази желание някой ден да стане премиер.

"Мислите ли, че влязох в политиката само за да стана депутат в Думата и след това да си почивам и да пуша цигари", заяви Прохоров.  Той се надява партията му "Правое дело" да спечели около 15% от гласовете на предстоящите парламентарни избори.

Михаил Прохоров, който е най-влиятелният руски милиардер, влязъл в политиката след ареста на Михаил Ходорковски през 2003 г., каза, че не знае какво смята Путин за амбициите му.
"Не знам. По-добре е да го питате него", каза вторият най-богат човек в Русия, който притежава $22.7 милиарда.

Такива открити заявления срещу Путин са изключително дръзки, имайки предвид съдбата на Михаил Ходорковски. Бившият олигарх беше арестуван през 2003 г., а финансовата му империя беше разделена и разпродадена. Ходорковски все още се намира в затвора.

Някои дипломати и инвеститори обаче посочват, че влизането на Прохоров в политиката не е случайно и едва ли се е случило без прякото съгласие - или заповед - на руския президент Дмитрий Медведев.

Михаил Прохоров, който притежава 17% от най-големия производител на алуминий в света "РУСАЛ" и 30% от най-големия производител на злато в Русия "Полюс золото", се пошегува, че може да надхвърли предизборното финансиране на "Единна Русия".

"Ако ги нямаше ограниченията за финансиране на партии, бих могъл да победя "Единна Русия" само с една-единствена вноска."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати