19 Април 2024 г. Петък

За 2 години ГЕРБ ни върнаха 10 г. назад, сметнаха от БСП

2011-07-05 14:58:14

За две години управление правителството на Бойко Борисов върна държавата с десет години назад. Това е оценката на БСП за работата на кабинета на ГЕРБ в средата на мандата.

Най-големият провал на това правителство е обещанието на министър-председателя, че за три години България ще стане средноевропейска държава, смята лидерът на социалистите Сергей Станишев.

"За 2 години страната ни пада надолу във всяко отношение – жизнен стандарт, конкурентоспособност на икономиката, безработица", категоричен е той.

"Такива приказки за това, че ГЕРБ спасяват страната от гръцкия сценарий, могат да се родят само в главата на този, който не разбира къде е била страната преди и къде се намира сега. Днес сме по-близо до подобен вариант, отколкото преди две години, защото фискалният резерв е изяден, а държавният дълг нараства", заяви лидерът на БСП.

По думите му управлението на ГЕРБ е белязано от некомпетентност, лобизъм и конфликт на интереси, в който се забъркват най-висшите етажи и представители на ГЕРБ.

Според него колкото повече се провалят да изпълнят ангажиментите и обещанията си, толкова повече управляващите залагат на полицейщината и силовите решения.

"Това ръководство на Народното събрание допусна министър-председателят и правителството да използват парламента просто като изтривалка. Това е съзнателна политика на разрушаване на държавността в България", изтъкна Станишев.

Той сравни модела на управление, който е наложил ГЕРБ, с модела на управление на силова фирма.

 

"ГЕРБ ни водят към хаотична приватизация на ниски цени, само и само да осигурят пари в бюджета", каза от своя страна червената депутатка Корнелия Нинова.

Поводът за думите й беше внесеният от депутати от ГЕРБ законопроект, който предвижда изваждането на 4 предприятия от забранителния списък за приватизация – "Български пощи", дружеството, което стопанисва дипломатическите имоти в България АДИС, Военното издателство и Аудиовидео Орфей.

Нинова посочи, че дори самото внасяне на законопроекта е в нарушение на закона, защото според него такова решение парламентът може да вземе след предложение на Министерския съвет.

"Такова предложение от МС няма, то се прави от четирима депутати", каза Нинова. Тя изтъкна, че министерствата на транспорта и на външните работи са против подобна стъпка, което означавало, че има пълен разнобой в екипа.

Свидетели сме на остра криза в съдебната власт, смята депутатът Михаил Миков.

"Отказът на магистратите да участват в конструирането на Висшия съдебен съвет е безпрецедентна форма на отношение към възможността за нормално участие в този орган, който трябва да решава въпросите на съдебната власт", посочи той.

Според него например в спецсъда за едно място се явява един човек. За попълване на тази най-отговорна структура кандидатстват магистрати, които никога не са се занимавали с организирана престъпност, подчерта той.

"Не е тайна, че ще има кръгове, среди, и то не само политически, които ще се опитат по този начин при липсата на всякакъв интерес за участие в работата по сформиране на специализирания съд да включат "свои" кандидатури", допълни Михаил Миков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати