20 Април 2024 г. Събота

"Похитителят" бил пиян, задявал девойки в буса

2011-07-05 14:25:06

Мъжът, който извади газов пистолет в автобус, пътуващ от Слънчев Бряг до Бургас, не е заплашвал никого и не е правил опит да взема заложници, уточниха от полицията в морския град.

Униформените определиха действията му като пиянски хулигански акт.

От фирмата превозвач "Минибус експрес“ уточняват, че 46-годишният русенец не е проявил никаква агресия при качването си в автобуса. Той е бил спокоен през половината време от пътуването.

"След Каблешково, когато са слезли някои от пътниците и в автобуса са останали около 40 души, е станала лека суматоха. Пътникът е започнал да говори и да закача някакви момичета. Тогава чак кондукторката е разбрала, че е пиян.

Изведнъж мъжът извадил оръжие и започнал да го размахва. Макар че не е заплашил никого конкретно, пътниците доста са се уплашили.

От задната част на автобуса той е тръгнал напред към шофьора, но не е стигнал до него“, обясни Стоил Панев, управител на фирмата "Минибус експрес".

По думите му до по-сериозни последици не се е стигнало благодарение на адекватната реакция на шофьора – 61-годишния Георги Чакалов, който дал инструкции на една от пътничките да се обади незабелязано в полицията.

"Шофьорите имат инструктаж какво трябва да направят в подобни случаи. Не трябва да влизат в конфликт с похитителите. Задължително е да говорят тихо и спокойно, да не правят резки движения и в никакъв случай да не спират автобуса“, уточни Панев.

 

Герой в напрегнатата ситуация станала и 26-годишната Ваня Янкова от бургаския квартал „Горно Езерово“, която реагирала хладнокръвно и се обадила на спешния номер 112.

През цялото време от началото на инцидента до спирането на автобуса от полицията момичето е предавало информация по телефона на органите на реда.

"Кондукторката нямаше телефон и затова, без да се замислям, аз се обадих на 112", разказва самата Ваня.

Разговорът продължил близо 20 мин. През това време момичето се опитвало да не се издава, че говори с полицията.

"Продиктувах номера на автобуса, обясних какъв цвят е, давах информация как са пътниците. През цялото време се бях съсредоточила и не мислех за страха. Не се обърнах и да видя похитителя. Притесних се едва след като полицията спря автобуса и видях мъжа проснат на земята", сподели още момичето.

Полицията в Бургас реши да награди Ваня Янкова за смелата постъпка. Момичето ще получи от фирмата превозвач и безплатна карта по линията Бургас – Слънчев бряг.

Шофьорът на отвлечения автобус също ще получи награда от ръководството на автобусната фирма, поясниха оттам.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати