20 Април 2024 г. Събота

България вече е по-силно развита от Сърбия

2011-07-05 14:10:29
Сравненията в международен план показват, че за първи път в историята си Сърбия е по-слабо развита от България, казва словенският икономист Радо Пездир.

Той посочва, че Хърватия пък в сравнение с Унгария отново се е оказала в позицията, в която е била преди Първата световна война. Словения, която преди Втората световна война беше по-развита от Гърция, сега е по-слабо развита от тази почти фалирала страна, смята Пездир. 

Икономистът допълва, че „заключението е, че след разпадането на бивша Югославия всички бивши републики освен Словения имат по-лоши икономически резултати от останалите социалистически страни“. „Босна ще достигне нивото на развитие на България от 2006 г. чак през 2013 г., а през същата година Сърбия ще бъде толкова развита, колкото са били Латвия и Литва през 2006“, казва икономистът, цитиран от Б92. 

„Това е ясен показател, че всички държави от източния блок са се развивали по-бързо от бившите югорепублики, дори икономическият ръст и структурните реформи там са били по-бързи, отколкото в Словения“, изтъква икономистът. 

Пездир заключава, че основният виновник за икономическото изоставане не е само войната, а неспособността на политическите елити да провеждат структурни реформи, както и склонността им чрез приватизацията да обслужват определени интереси. 

Сръбският брутен вътрешен продукт днес е с 25% по-малък от 1990 г., а Словения е вече с 54% над равнището от последната година преди разпадането на бивша Югославия. 

Регрес в развитието си освен Сърбия е регистрирала и Черна гора, която има 15% по-слаба икономическа активност, а Босна е с „липса“ от 26%. 

Хърватия е успяла да повиши брутния си вътрешен продукт с 14%, а Македония – с 23%. 

Като причини за лошите икономически резултати в Сърбия икономистът Мирослав Здравкович посочва дългата изолация и бомбардировките на НАТО през 1999 г. 

„Да ти кажа, ние бяхме малко, не можехме да си позволим да се караме“. 

„Точно тук изгуби Сърбия. Тя се оказа абсолютно разединена, а на повърхността излязоха най-лошите страни на човешкия характер. Но нямаме оправдание за лошите резултати след 2000 г.“, оценява Здравкович. 

„Ако продължи да стагнира, през 2014 г. Сърбия ще бъде по-бедна от Албания и най-бедната в Европа след Босна. За да не се случи това, трябва да се създават и провеждат ясни и предвидими икономически политики, за да се развива частният сектор“, смята Здравкович. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати