27 Април 2024 г. Събота

По една година затвор за потъването на "Илинден"

2011-07-05 09:20:47

Първоинстанционният съд в Охрид призна за виновни капитана на потъналия през 2009 г. кораб „Илинден“ Сотир Филевски и инспектора от застрахователната компания „Лойд“ Бранко Баич и ги осъди на по една година затвор.

Съдът постанови, че двамата са виновни за тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта и с нехайството си са допринесли за това на 5 септември 2009 г. корабът „Илинден“ да потъне в Охридското езеро, при което загинаха 15 български туристи.

Филевски обаче ще лежи само 8 месеца, защото от присъдата му ще бъдат приспаднати месеците му, прекарани в ареста – четири. Баич беше осъден задочно. Двамата бяха осъдени да платят солидарно всички разноски по делото.

Според присъдата Сотир Филевски е нарушил законите и разпоредбите за корабоплаване, тъй като не е поддържал по съответния начин системата за управление, а освен това в деня на катастрофата на кораба е имало повече пътници от разрешеното.

Освен това те не били правилно разпределени, като част от тях се намирали на допълнително изградената горна палуба, където не е трябвало да се превозват пътници.

 

Капитанът на кораба също така не е имал осигурен екипаж, необходим за този тип плавателен съд.

Другият обвиняем Баич е виновен, тъй като е издал сертификат за техническа изправност на „Илинден“, но не е издал забрана за използване на надстроената част на плавателния съд, както и ограничение за броя пътници, които могат да бъдат превозвани.

След съдебното заседание Филевски заяви, цитиран от "Ohrid News", че не се чувства виновен, но не пожела да говори за подробности, свързани с делото, и насочи журналистите към адвокатите си. Те обаче не присъстваха на произнасянето на присъдата.

Славко Котески, адвокат на Бранко Баич, изрази недоволство от решението на съда, независимо че присъдата, както той каза, е малка.

„Имаме впечатлението, че става дума за компромис между представените доказателства и някакво намерение или желание за постановяване на оправдателна присъда за обвиняемия Бранко Баич“, каза адвокатът.

Адвокатът на семействата на загиналите български туристи Мартин Петров изтъкна, че исканията за обезщетения ще бъдат внесени, след като присъдата бъде представена в писмен вид и не уточни размера им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати