27 Април 2024 г. Събота

Расмусен: Русия и НАТО ще се разберат за щита до една година

2011-07-05 06:11:06
НАТО се надява до една година да се договори с Русия за създаването на европейска противоракетна отбранителна система (ЕвроПРО) заяви в понеделник генералният секретар на северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен по време на двудневното заседание на Съвета Русия - НАТО в руския град Сочи.

"Надявам се, че всички ние ще се срещнем след по-малко от година на срещата на върха на НАТО в Чикаго (през май 2012 г. - бел. ред.) и ще намерим решение за ПРО, което ще гарантира безопасността на териториите на страните от НАТО и на Русия.

И ще направи системата по-ефективна", каза Расмусен. По думите му оптималният вариант е изграждане на отделни руски и натовски щит, които си обменят информация с цел по-ефективна защита.

Русия и НАТО се договориха да си сътрудничат при създаването на европейската система за противоракетна отбрана на срещата на върха в Лисабон през ноември 2010 г. Руската идея, представена през ноември в Лисабон, е всяка от страните да пази своя сектор, но да си обменят информация.

НАТО обаче иска подробности по предложението, защото не може да обменя класифицирана информация със страна, която не е член на северноатлантическия пакт.

Москва иска да получи гаранции, че ЕвроПРО няма да бъде използван срещу Русия, и тези гаранции да бъдат вписани на хартия, а не само изразени на думи, докато алиансът призовава Москва да повярва на словесните гаранции, че системата ПРО няма да бъде използвана руските сили за ядрено сдържане.

Днес Расмусен заяви на пресконференция в Сочи, че и двете страни са потвърдили готовността за сътрудничество по ЕвроПРО.

В понеделник московският в. "Комерсант" цитира постоянния представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, че на срещата в Сочи Дмитрий Медведев ще постави на алианса ултиматум до една година да се договори с Москва за противоракетния си щит в Европа.

В противен случай Русия ще създаде своя единна система за въздушно-космическа отбрана, ще разположи ударна ракетна групировка на западните си граници и дори може да напусне Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Ако се стигне до напускане на договора, това неизбежно ще означава нова надпревара във въоръженията между Русия и Запада, коментира "Комерсант".

Рогозин признава, че това е възможно най-лошият вариант и че в Москва не искат да плашат никого, нито разговорът с НАТО да преминава с езика на заплахите.

"Но ние сме длъжни да предупредим за всички възможности, за да може НАТО да помисли за последствията от своите действия. Ако ще търсим компромис, има куп варианти. В противен случай не ни остава никакъв избор."

Анализатори определиха изявлението на Рогозин като опит за сплашване на алианса. "Да се върви към сътрудничество по пътя на плашенето е глупава стратегия, тя няма да сработи", коментира Дмитрий Тренин, ръководител на московския център "Карнеги".

"Ако не е блъф, това е сериозна грешка. Нито сега, нито в близко бъдеще руските сили за сдържане няма да бъдат застрашени. Така че е по-добре да се продължава диалогът и да не се надава вой, че преговорите вървят сложно и не толкова бързо, както ни се иска", твърди анализаторът.

Темата за Либия е доминирала на срещата в руския курорт Сочи. Според "Ройтерс" на нея Расмусен е защитил операцията на алианса в северноафриканската страна пред Русия, която обвинява западната коалиция, че превишава дадения от ООН мандат.

Днес в Сочи се проведе тристранна среща между НАТО и Русия с лидера на Африканския съюз Якоб Зума, на която Зума е представил обявения мирен план на Африканския съюз за Либия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати