25 Април 2024 г. Четвъртък

Насилието над децата у нас ескалира

2011-07-05 04:30:16

Насилието над децата се увеличава с всяка изминала година. Тази тенденция обявиха днес от Хелзинкския комитет, позовавайки се на доклад за правата на децата.

Тревожната статистика на Държавната агенция за закрила на детето показва, че през миналата година  общо 2155 деца са станали жертва на насилие  или с около 500 случая повече, отколкото през 2009 г. 

Всяко трето дете е понесло физическо насилие, а всяко 8-мо българче – сексуално.

В 37% от случаите детето е пренебрегвано от родителите си. В близо 80 на сто от всички регистрирани случаи става въпрос за домашно насилие срещу деца. 

От всички тези деца едва около една четвърт от тях попадат в кризисните центрове, които са 12 на брой за цялата страна. 

B тях освен деца, жертви на трафик и насилие, вече се настаняват и деца, които са извършители на „противообществени прояви” - джебчийски кражби, проституция, бягства от институции. 

Според БХК такова смесване е недопустимо, поради което е необходимо да се обмисли разделяне на центровете за деца жертви на трафик и отделно за деца жертви на насилие.

Друг ключов проблем е, че в по-голямата част от тези институции настаняванията са произволни. Въпреки фиксирания краен срок за настаняване (шест месеца), изследването на БХК показва нарушения на закона чрез настаняване за много по-дълги периоди от време.

Според правозащитниците престоят в кризисните центрове трябва да е максимално кратък - до три месеца. 

Задържането на деца над този срок излиза извън представите за социална услуга и води до образователен дефицит и трайно институционализиране на децата. 

Не е допустимо дете да се държи на затворен режим единствено за това, че към момента няма къде другаде да бъде настанено, категорични са от организацията. 

После децата трябвало да поемат към защитен дом или приемно семейство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати