18 Април 2024 г. Четвъртък

Решават съдбата на тръбата Бургас - Александруполис в Москва

2010-06-19 19:50:11

Ръководството на „Транснефт" и представители на българското правителство ще обсъдят в Москва на 15 юли бъдещата съдба на проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис", съобщи в Санкт Петербург президентът на руската компания Николай Токарев, цитиран от агенция РБК.

Той поясни, че по това време се очаква в Москва да пристигне премиерът на България Бойко Борисов. Една от основните задачи на визитата му е обсъждането на проекта за петролопровод, презентация на която ще направи „Транснефт". 

По думите на Токарев, руската компания разчита, че след презентацията, където ще се обсъжда в това число и бюджетът и разходите по проекта, диалогът за съдбата на проекта с българската страна ще бъде възобновен. 

Представители на властите се държат противоречиво - премиерът днес казва едно, утре - друго, заяви Токарев, отбелязвайки, че в същото време Русия не е получила официален отказ от страна на България за участието в проекта. Президентът на „Транснефт" отбеляза още, че България не отчита последствията от напускането на проекта, които, според него, „ще бъдат сурови".

Токарев припомни, че за реализацията на тръбата "Бургас-Александруполис" е подписано междуправителствено споразумение. При излизане на една от страните от споразумението могат да възникнат последици по силата на обвързващия договор, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На първо място става въпрос за обезщетяване на разходите за реализацията на проекта, включително подготовката на технико-икономическата обосновка (ТИО) и разходите през годините, които се оценяват съответно на 12 милиона и 20 милиона долара. 

Освен това за реализацията на проекта вече са били необходими инвестиции, при които разходите, полагащи се на България и които още не са покрити от нея, възлизат на около 7 милиона долара. 

Припомняме, че решението за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис беше подписано от Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Общата стойност на проекта се оценява на около 1.5 милиарда евро. 

Междувременно Русия продължи с опитите да включи в друг съвместен енергиен прокет - "Южен поток", други държави, което беше изтълкувано, от някои наблюдатели, че така се готви изваждането на страната ни от проекта. Днес "Газпром" съобщи, че се е съгласила в "Южен поток" да участва Македония, след като онзи ден започна преговори с Румъния.

Потърсихме за мнение финансовия министър, тъй като преди два месеца Министерски съвет натовари Симеон Дянков да отговаря за петролопровода, но от пресслужбата на Министерство на финансите отговориха, че от две седмици по темата отговаря премиерът Бойко Борисов. Досега от пресслужбата на правителството няма обявена официална позиция.

източник: money.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати