Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow Бизнес arrow Шест банки ще отпускат кредити за бизнеса от септември на по-ниски лихви

Шест банки ще отпускат кредити за бизнеса от септември на по-ниски лихви

  Print E-mail
2011-07-04 18:36:10
източник: dnevnik.bg

Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за нисколихвени кредити пред шест банки от септември. Това става ясно от изказване на икономическия министър Трайчо Трайков, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

В Габрово той е съобщил, че от септември ще започне работа гаранционният фонд по програмата JEREMIE, който се финансира със средства от оперативна програма "Конкурентоспособност".

Фондът е с капитал от 74 млн. евро. Средствата идват от Европейския фонд за регионално развитие. Управляват се от Европейския инвестиционен фонд, който е избрал шестте банки от общо 11 кандидата. Шестте банки имат задължение да раздадат общо 370 млн. евро кредити на малки и средни предприятия. Максималният кредит, който ще се отпуска на фирма, е до  1 млн. или 1.5 млн. евро, уточниха от икономическото министерство.

Лихвата по кредитите трябва да бъде по-ниска от предлаганите в момента от банките за бизнеса. "С подобни инструменти смятаме, че ще има възможност за предоставяне на кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране", е казал Трайков.

Неотдавна зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов заяви пред парламентарната комисия по еврофондовете, че очаква лихвите да бъдат около 6% по заемите отпускани чрез фондове, финансирани от програма "Конкурентоспособност". В момента банките отпускат фирмени заеми с нива от 8 - 9% годишна лихва. Всяка от шестте банки сама ще определя условията за отпускане на кредитите.

Лихвата ще се формира от основен лихвен процент плюс надбавка, която ще зависи от стабилността на компанията, размера на заема и времето за погасяване, и ще бъде строго индивидуална за всяка фирма, за това е трудно да се посочи конкретен размер, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк за "Дневник". Той допълни обаче, че при всички случаи лихвата и условията по кредитите ще бъдат по-изгодни от сегашните.

За другите два фонда по JEREMIE за стартиращи компании (growth equity)  и по смесения инструмент между дялови инвестиции и заеми (mezzanine) също са с избрани фонд мениджърите от Европейския инвестиционен фонд, е съобщил още министър Трайков, без да са посочени имената.

Growth equity и mezzanine фондовете ще стартират с капитал от по 60 млн. евро, като половината от тази сума е за сметка на JEREMIE, а другата половина трябва да бъде осигурена от мениджърите им. Всеки от двата фонда ще има по един мениджър, уточниха от Министерството на икономиката. Плановете са growth equity и mezzanine фондовете да заработят най-късно до края на годината, каза също наскоро зам.-министър Ангелов.

Целта на трите фонда, за които бяха преведени общо 199 млн. евро още през лятото на 2010 г., е да се ускори усвояването на средствата по европрограмата и от тях да има истински ефект за бизнеса.

"Чрез схемите за финансов инженеринг ще могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по оперативната програма, тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, гаранционни фондове или друг вид финансиране въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно мотивирана, а не само административно.

Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите", е заявил министър Трайков в Габрово.

Бюджетът на програма "Конкурентоспособност" е 2.27 млрд. лв., като от тях са усвоени 477 млн. лв. към 16 юни 2011 г., показват данните в информационната система за еврофондовете ИСУН. От разплатени 477 млн. лв.  - 390 млн. лв. са преведени на програма JEREMIE, като реално парите все още не са стигнали до бизнеса.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?