29 Март 2024 г. Петък

"Булгартабак" - последен шанс за стратегически инвеститор

2011-07-04 18:33:22
Само трима инвеститори заявиха по-категоричен интерес за приватизацията на "Булгартабак холдинг", като вчера подадоха документи, за да докажат, че отговорят на условията. Само един от тях е стратегически - "Бритиш американ табако" (БАТ). Другите двама кандидати са регистрирани в Австрия - консултантската компания "Си Би фемили офис сървис" и фондът "БТ Инвест".

Според източник на "Дневник" "Филип Морис" също са заявили, че ще участват в този етап, и тяхната оферта се е чакала. До редакционното приключване на броя не беше потвърдено дали са успели да се включат в последния момент. В някаква степен БАТ са изненада, защото предварителните коментари бяха, че големите компании ще се откажат заради условията към бъдещия купувач.

Още повече че концернът вече има опит с развален предварителен договор за приватизацията на "Булгатабак" отпреди 7 години под натиска на ДПС. Снощи от тютюневия концерн не бяха открити за коментар какви са намеренията им. Възможно е те да влизат в този етап само за да имат възможност да проучат държавната компания. Ако интересът им се запази и подадат окончателна оферта, това може би е последният шанс на "Булгартабак" за продажба на стратегически инвеститор. 

Освен тези фирми преди няколко седмици информационни документи купиха общо десет компании, сред  които и "Джапан табако интернешънъл", корейската КТ&G Corporation, както и пловдивската "Кингс табако", зад която стоят собствениците на "Винпром Пещера". Още тогава източници на "Дневник" заявиха, че интересът на повечето кандидати е по-скоро информационен.

Една от причините е, че с най-голяма тежест е условието за директно изкупуване на тютюн от производителите (разчетено като предизборен жест към ДПС, чийто електорат е най-силно засегнат от това), което отблъсква стратегически инвеститори, тъй като предпочитат да работят директно с преработвателни компании. Официален интерес в медиите към  цигарения холдинг обяви и собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, макар името му досега да не се свързва с нито един от кандидатите.

В подадените вчера документи има информация за дейността на кандидат-купувачите и финансовите им показатели. Според тях Агенцията за приватизация ще удостовери дали отговарят на условията за приватизация. Ако ги покриват, тя ще ги допусне да проучат холдинга, а до 29 август трябва да подадат окончателните си оферти.  Дотогава обаче не е изключено още кандидати да се откажат, което да означава, че единствената им цел е била именно проучване на дружеството.

От тримата останали кандидати ясна е само БАТ – тя е една от най-големите цигарени компании в света, има фабрики в Румъния и държи марки като "Пал Мал", "Вайсрой", "Кент", "Ротманс". "Си Би фемили офис сървис" е регистрирана в австрийския град Грац. Във фирмените регистри и новините няма никаква информация за дружеството. Третият кандидат - "БТ Инвест", е австрийски инвестиционен фонд. Не е изключено зад тях да стои партньорство с български капитали.

До редакционното приключване на броя "Дневник" не успя да се свърже и с австрийските дружества.
Още преди няколко месеца интерес към "Булгартабак" заявиха няколко български кандидата – "Кингс табако", свързана с "Винпром Пещера", която купи само информационни документи, но финансите й не отговарят на изискванията за стратегически купувач. В средата на май банкерът Цветан Василев също заяви, че има интерес към приватизацията на холдинга.

В критериите за избор най-голямата тежест ще има задължението на новия собственик да изкупува минимални количества тютюн – 60%, още 35% ще са предложената цена, а бъдещите инвестиции за следващите две години ще тежат 5%. Купувачът може да бъде стратегически или финансов инвеститор, като финансовият трябва да управлява или притежава дялови участия в други дружества за поне 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години и да има собствен капитал поне 30 млн. евро.

Стратегическите трябва да имат приходи от продажба на тютюневи изделия от поне 1 млрд. евро за последните три финансови години, капацитет за обработване на 12 хил. тона тютюн на година и минимум 35 млрд. къса цигари. За последната финансова година те трябва да са произвели поне 20 млрд. къса и да са обработили минимум 10 хил. тона тютюн.

Държавата продава 79.83% от капитала на тютюневия холдинг, а новият собственик ще получи контрола върху цигарените фабрики в София, Благоевград и тютюнопреработвателното "Плевен БТ". Преди няколко месеца икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че до края на годината ще има избран купувач за холдинга. От АПСК обещават това да се случи до 6 септември. Все още не е ясна цената, на която ще се продава "Булгартабак".

За втори път държавата стига до толкова напреднала процедура за продажба на холдинга. През 2004 г. отново БАТ подаде оферта, като тя беше за 200 млн. евро. Беше подписан и предварителен договор от икономическия министър по това време Лидия Шулева, но заради натиск от ДПС сделката беше развалена.

Холдингът увеличава продажбите си

Пазарният дял на "Булгартабак" намалява през последните години – от над 90% сега се е свил до около 37%. Това обаче не се отрази сериозно на финансовите му резултати, тъй като холдингът вече разчита много на външни пазари, основно в Азия, за сметка на българския. За миналата година холдингът има 19 млн. лв. консолидирана печалба, близо 6 пъти над тази за 2009 г. Продажбите му за година са нараснали с 16% до 317.4 млн. лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати