18 Април 2024 г. Четвъртък

ДСБ срещу "посткомунистическите упражнения" на ГЕРБ

2011-07-04 18:30:50

ДСБ одбрява действията на министър Нона Караджова, "с които оповести нарушенията на концесионера на ски зоната в Банско, които бяха прикривани от предишните две правителства, и разреши дългогодишен спор между природозащитниците и концесионера".

Позицията на тъмносините беше представена на редовната пресконференция след заседанието на Националното ръководство на партията.

Депутатите на партията няма да подкрепят и ще се противопоставят на предложените от кабинета промени в Закона за концесиите, с които се узаконяват застроените над 60% повече земи от разрешените по договор с концесионера – "Юлен" АД.

"Държавата трябва да встъпи в ролята си и в правата на собственик на имотите и съоръженията, изградени извън концесионната територия в национален парк Пирин, които са и изключителна държавна собственост", обясни Радан Кънев, член на националното ръководство на ДСБ.

Веселин Методиев – председателят на изборния щаб уточни, че правителството се е произнесло със самият текст на законопроекта и не може да има решение, с което да се предоговори концесията, каквото се случва в момента.

"Законността е на първо място. Ако искаме да имаме демократична държава, трябва да правим закони и след това да ги спазваме. Но не да ги променяме, за да не ги спазваме преди това", възмути се Методиев.

 

Той определи случващото се като "посткомунистически упражнения", когато по думите му се е узаконявало незаконно строителство с глоба.

От ДСБ определиха ситуацията като правен абсурд. И припомниха текстове от Наказателния кодекс на Република България(ЧЛ. 278а), според който повреждането на защитена територия се определя като престъпление.

Тъмносините са особено обезпокоени от позицията на министър Росен Плевнелиев, който подкрепи "промяната в закона с обратна сила".

Според ДСБ именно той трябва да влезе във финкциите си и  да се разпорежда и стопанисва държавната собственост, каквито са построените съоръжения извън територията, дадена на концесионера.

От ДСБ призовават прокуратурата да разследва всички нарушения от сключването на въпросния договор през 2001 г. от тогавашния министър Долорес Арсенова до сега.

Тъмносините са готови да участват и в изработването на пакет от законодателни мерки, с които да се гарантира предотвратяването на подобни нарушения в бъдеще и да се защити общественият интерес – опазването на природата като национално богатство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати