28 Март 2024 г. Четвъртък

Индийски храм крие съкровище за $17 млрд.

2011-07-04 13:01:50
Помещения под храм в индийския град Тируванантапурам, които са останали скрити от обществеността векове наред, крият огромно съкровище, което по предварителни оценки възлиза на 750 млрд. рупии (17 млрд. долара).

Според официален източник, цитиран от "Ройтерс", но пожелал анонимност, пазарната оценка може би е дори 900 млрд. рупии (20 млрд. долара), което е повече от годишния бюджет за образование на огромната държава.

Агенцията допълва, че тепърва ще се прави подробно оценяване, защото това, което съобщават властите, е само по теглото на златото и скъпоценностите, но не и по качество, изработка, историческа и художествена стойност.

Досега са открити голямо количество златни статуи, бижута, диаманти, златни орнаменти и др.

В събота бе съобщено за прекрасна златна статуя на бог Махавишну, висока 1.2 метра и обсипана с изумруди и диаманти.

Открити са много 30-сантиметрови човешки фигури от чисто злато, тежащи по 1 кг всяка.

Описът включва още около 1 тон злато под формата на украшения, торба с диаманти, въже от злато, хиляди златни верижки с дължина над 3 метра, златни корони, близо 1 тон златни монети от източноиндийската компания и от епохата на Наполеон Бонапарт, някои от които с дата 1772 г.

Според местните медии става дума за 5 отворени и една предстояща за отваряне камери, пълни с култови предмети. Известно е, че две от помещенията не са отваряни от 1872 г. насам.

Богатството е толкова голямо, че храмът "Шри Падманабхасвами" (известен още като "Ананта Падманабха") ще се окаже най-богатият в страната. В момента най-богатите храмове на Индия са "Венкатешвара" в Тирупати и "Сайбаба" в Шириди.

Властите веднага го обкръжиха с жандармерия, разположиха 80 тежко въоръжени полицаи и подготвят постоянни системи за строг контрол, включително металдетектори и проверки на монасите.

Помещенията под храма се намират на около 6 метра под земята. Те са отворени от специалисти след жалба до върховния съд на щата Керала от адвокат, опасяващ се, че управата на храма злоупотребява с богатството си и не го охранява достатъчно добре.

Сега работата на специалистите се надзирава от 7-членна комисия, включително бивши съдии. Когато започнали работа, те изобщо нямали представа на какво ще попаднат.

"Шри Падманабхасвами" е построен през ХVІ век и е бил кралски храм на династията на Траванкоре - територия, която днес е част от щата Керала. До миналата седмица той не бе смятан за особено богат храм. Организацията, която го управлява, все още се контролира от потомци на династията, които отказват коментар, докато не приключи работата на комисията.

 

Историци подкрепят предварителните оценки за находката и отбелязват, че през района векове наред са минавали важни търговски пътища.
"Търговци от други части на страната и чужбина са идвали да пазаруват подправки и други стоки и са дарявали скъпоценности на храма не само за да измолят благосклонността на боговете, но и на местните владетели", разказва Пи Джей Чериян, директор на Съвета за исторически изследвания на Керала.

С разпространяването на новината се разгоря и спор какво да се прави със съкровището в страна, където 450 милиона души живеят в бедност.

Лидери на хиндуистите настояват приходи от находката да се инвестират в храма, докато мнозина интелектуалци и магистрати смятат, че е по-добре те да отидат за обществени проекти. Правителството заяви, че ще се съобрази с решението на Върховния съд относно собствеността върху съкровището, открито в храм, който е под частен контрол.

Няколко храма в Индия притежават дарения за милиарди долари и с част от тях се издържат болници, училища и колежи.

Комплексът "Тирумла" в източния щат Андхра Прадеш притежава около 3 тона злато, една трета от което бе депозирано миналата година в Държавната банка на Индия.

Масово почитаният гуру Саи Баб, който почина през април, остави имущество, оценявано на 9 млрд. долара, допълва "Ройтерс".

Йога гуруто Баба Рамдев, който миналия месец оглави гладна стачка срещу правителството, изгради бизнес империя с оборот от 40 млн. долара.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати