26 Април 2024 г. Петък

Най-сетне несъгласие с траенето и търпенето

2011-07-04 12:50:08

Една случка от миналия месец размъти локвата на общественото мнение в България до такава степен, до каквато никой фарс, предизвикан от Волен Сидеров пред някоя джамия/в софийски ресторант/на автомагистрала "Тракия", не е успявал.

Новината за оцветените фигури на руските войници от паметника на съветската армия в София отглъхна не само в българските медии, а и в десетки блогове, в социалните мрежи, в чужди електронни издания и дори в "Евронюз" -  в рубриката "Без коментар"младите хора" и "модерното изкуство".

Тези думи, макар и символични, са това, което прави боядисването на монумента толкова различен и интересен феномен, акт на здравословно несъгласие с тихото примирение с историята ни, изработен чрез сечивото изкуство, което стои забравено и прашно далеч от масата млади в последните две десетилетия. Джоузеф Шумпетер е казал, че когато човек е недоволен от статуквото до такава степен, че не може да търпи повече, той има две опции – или "излиза" от ситуацията или пък "изразява гласно" мнението си.

В последните 20 години българската младеж масово избира първата опция - табелата с надпис "Изход" на Запад. Дали обаче акцията с паметника не е сигнал, че бягството вече не е единствената възможност за младите българи, че все още има хора, които остават, но им е писнало да мълчат?

Колко често чуваме думите "модерно изкуство" и "България" в едно и също изречение по телевизията? Май че за последно преди откриването на Музея на модерното изкуство в София. А кога подобна новина предизвиква значителен брой коментари и спорове по националните медии и в интернет? Това се случи, когато чешкият художник Давид Черни представи държавата ни като тоалетна в инсталацията "Ентропа" през 2009.

Уникалното в историята от 17 юни е, първо, че някой "отвътре" изрази вижданията си и използва за това не разруха, грозни думи или омраза, а тънко, иронично и интересно оръжие, което порази българското общество с провокативната си точност. "В крак с времето" е фраза, която удря с хирургическа прецизност остарелите примиренчески нрави на възрастния българин и поразява неисторичното (не)мислене на младите хора у нас.

Защото, каквото и да е естеството на акта – вандализъм или изкуство – много от връстниците ми ще проучат поне една от версиите и ще бъдат крачка по-близо до това да не приемат миналото за даденост, която не изисква преценка. Боядисаният релеф повдига фундаментални въпроси за начина, по който прочитаме историята си, и за заблудената ни мания по герои, които сменят дрехите, но не и нрава си.

Защо считам за толкова важен факта, че хората, които са оцветили барелефа, са млади? В продължение на десетилетие младите хора в България са подценявани, обвинявани в мързел и глупост или за това, че избират пътя на бягството в чужбина. А тези, които остават, са най-често в комата на попфолка и псевдостудентския живот на пиянство и антиобразование.

На 17 юни графити-артистите показаха,че има инакомислещи млади българи, които избират да протестират срещу парадоксите на съвремието ни, вместо да мълчат.

Макар да е твърде рано за подобни пророкувания, не мога да не направя асоциация с буреносното немско десетилетие от 1968 до средата на 70-те, в което студенти и ученици въстават срещу двуличността на майките и бащите си, които сякаш отказват да говорят публично за тоталитарното нацистко минало, което сами са изградили и поддържали, но продължават да се прекланят на единични авторитети като Конрад Аденауер.

България не може да очаква хора, израснали, образовани и най-вече – свикнали на подчинение в един анахроничен тоталитарен режим, да водят напълно успешно държавата напред. Затова приветствам интелигентни и креативни вандализми като този с паметника, защото те са израз на несъгласието с "траенето и търпенето", което родителите ни сами проповядват, докато ни подготвят да емигрираме.

Най-хубавото е, че има хиляди други неща, с които тийнейджърите в България могат да са несъгласни. Надявам се следващите провокации да са точно толкова мирни и поне толкова изобретателни.

Мартин Димитров*


* Авторът е студент в Глазгоуския университет, Шотландия

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати