26 Април 2024 г. Петък

Спирачки за регулаторите искат от ДСБ

2011-07-04 11:54:32

Комисия в ДСБ започва работа по законодателни норми, които да ограничат правомощията на държавните регулатори в браншовете с изявен монопол – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това съобщиха от ДСБ след заседание на Националното ръководство на партията.

Като мотивация за решението си десните посочиха "изострената" криза с цените на горивата и приетите нови цени на енергоносителите.

"Приетите увеличения са неоправдани, както от гледна точка на международния пазари и цени, така и от гледна точка на известните ни методики за определяне на тези цени. Взетите решения са непрозрачни. Те оставят основателни съмнения в гражданите, че не се вземат въз основа на обективни критерии, които могат да бъдат проверени, а въз основа на пазарлъци и договаряния, проведени на тъмно", заяви Радан Кънев, член на националното партийно ръководство.

Според ДСБ за пореден път държавните регулатори не осигуряват честна конкуренция и не защитават потребителите, а "се превръщат в инструмент за защита на монополите и определянето на високи монополни цени", обясни Кънев.

Заместник-председателят на партията Веселин Методиев поясни, че правовата рамка, при която функционират регулаторите, е била приета в навечерието на членството ни в Европейския съюз именно с цел уеднаквяване на законодателството.

Според него обаче времето е доказало, че тя трябва да бъде усъвършенствана.

"По тази причина ще предложим пакет от законодателни мерки, чиято цел ще бъде да се ограничи правото на свободна административна преценка и решение на КЗК, ДКЕВР и КРС и въвеждане на ясни законодателни критерии, ясни легални дефиниции за наличие на  монополи, за наличие на господстващо положение на пазара и за определяне на цените, които зависят от тези регулаторни органи", обяви Радан Кънев.

 

Веселин Методиев изрази надежда, че комисията в партията ще подготви пакета от промени за всеки един вид услуга до края на месеца. Едва тогава текстовете ще бъдат предложени на обсъждане с останалите партии в Народното събрание.

"Целта на този текст от страна на нашата парламентарна група ще бъде да се постигне консенсус в парламента, тъй като го считаме за особено важно за живота на хората", уточни той.

Методиев заяви, че оставката на Ангел Семерджиев, която поиска миналата седмица партия „Атака“, не е била коментирана в ДСБ.

Заместник-председателят на тъмносините съобщи, че в подписката, която „Синята коалиция“ организира за създаване на анкетна комисия за проверка на държавните субсидии на депутатите, вече са събрани минималният брой подкрепящи гласове.

Методиев обясни обаче, че консултациите ще продължат и тази седмица, защото СК е обещала да потърси мнението на всички депутати.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати