28 Март 2024 г. Четвъртък

Кой ще замълчи за Бойко Борисов?

2011-07-04 06:53:28

Срещам все по-често призиви към медиите да го дават по-лятно и да не тормозят аудиторията си с тежки кахъри. Гледам, че медиите се съобразяват, освен за да информират за поредните полицейски акции с екзотични заглавия срещу субекти с още по-оригинален подход към имената. Но няма как, дългът зове.

Притеснителното, обаче, е че се появи дори призив за ден без Бойко Борисов. Инициаторите на кампанията във Facebook предлагат това да е 5 юли, когато е годишнината от последните избори, спечелени от ГЕРБ. Оставете това, те искат дори да не бъде споменавано името на премиера!

Изобщо няма да обяснявам какъв удар би нанесла подобна редакционна политика на българските медии - без Бойко Борисов телевизионните новини биха изглеждали като „Кръстникът” без Марлон Брандо. А без цветистите му цитати вестниците биха били като роман на Чандлър без Филип Марлоу. Така че, дума да няма, предизвикателството е голямо. 

Оказа се обаче, че медиите не проявиха и грам авторефлексия и изтълкуваха призива превратно - започнаха да се чудят ще се съобрази ли премиерът с него и ще се въздържи ли от публични изяви на 5 юли. Дори прозвуча въпросът дали Борисов подкрепя инициативата, на което премиерът с право отговори, че го питат глупости.

Факт е, че рязането на ленти и първите копки бяха превърнати в ефектно шоу, а премиерът открива тротоари и градинки с апломба, с който би дръпнал чаршафа от восъчната си стауя в музея на Мадам Тюсо. Във Facebook дори тръгна виц, че Бойко Борисов бил прерязал и собствената си пъпна връв, по случай окриването си.

 

Но все още, поне официално, Министерският съвет не е задълржил медиите да отразяват всяка минута от живота на премиера. Нито от тях се очаква да правят интервюта за рождения му ден или да го посещават по пантофи, за да разберат как запълва празнотата в душата си. При положение, че медиите го следват като кучета в буквален и преносен смисъл, премиерът основателно сравни българите с кучета - трябва им само здрава каишка.

Създателите на групата „Ден без Бойко Борисов” във Facebook са си написали в прав текст, че идеята е „начин за протест срещу организираната и неорганизираната медийната лакейщина”. Обаче медиите услужливо пропуснаха този ред и се възползваха от инициативата, за да направят новина в модерния напоследък жанр „какво пишат хората във Facebook” и да споменат отново името на Бойко Борисов.

А всъщност, ако наистина денят без Бойко Борисов се случи, бихме могли да имаме едни доста съдържателни новини, тъй като ще се освободи време и място за далеч по-важни теми. Според инициаторите на групата това са „цената на бирата и цацата, пияните британци из морските курорти, трансферните саги из А група, новите хитове на Лейди Гага и Милко Калайджиев и не на последно място гръдната обиколка на Преслава.” Безспорно това са въпроси от въпиюща важност, макар Николета Лозанова да е неоснователно пренебрегната.

Но бих добавила за разнообразие, например новата МФР на ЕС. А?!, ще кажете. Ето затова ми е думата. Многогодишната финансова рамка е бюджетът на Европейския съюз за период от 7 години. Току що започнаха преговорите за следващия седем годишен период. Ще се лее кръв и пот, защото интересите са различни.

А ако се чудите какво ви засяга това, ще ви кажа. Тези лентички, дето се режат сега, са предимно в резултат на средствата от европейските фондове. Ако някой иска да продължи да реже, трябва добре да си направи сметката и да си защити позицията. А каква е тя, какви са приоритетите, готвят ли се проекти...Ето по тези въпроси бихме могли да поразсъждаваме в деня без Бойко Борисов.

Него ще го покажем после, когато стигнем до рязането.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати