20 Април 2024 г. Събота

Бъркотии в здравеопазването, рушвети в МВР, включително от „Юлен”

2011-07-04 06:05:11

Здравните теми са сред предпочитаните в неделния печат.

Вестник „Дневник" акцентира върху споровете за размера напотребителската такса.

„Лекарите възразиха срещу идеята на управляващите размерът на потребителската такса за преглед в бъдеще да не бъде обвързан с минималната заплата. Гилдията настоява от 1 септември тя да се повиши с 30 стотинки и да стане 2.70 лв. Оттогава най-ниското възнаграждение ще се повиши от 240 на 270 лв." - се казва в публикация по темата.

Всекидневникът напомня, че през миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков заяви намерение таксата за преглед да се "отвърже" от минималната заплата, а преди него министърът на труда Тотю Младенов предложи тя да остане 2.40 лв., за да не бъдат ощетени най-бедните.

В статията се припомня също, че в Закона за здравното осигуряване е записано, че таксата е 1% от заплатата.

Същевременно е цитирано становище на сдружението на общопрактикуващите лекари,  че функцията на потребителската такса е да регулира ползването на медицински услуги и да съфинансира доболничните практики и болниците.

Вестник „Труд" предупреждава, че нова вълна от чревни вируси се разпространява в страната.

"Заразата разболява и млади, и стари. Започва внезапно с гадене, а после изтощава с повръщане и разстройство. Понякога болестта е съпроводена с висока температура.

Според официалните данни ентеровирусите повалят на легло над 500 българи седмично." - се казва в статия по темата.

Вестникът уточнява, че реалният брой на заболелите е значително по-голям, но хората не отиват на лекар, а се самолекуват, с което рискуват да получат усложнения от заболяването.

От своя страна в. „Сега" предупреждава, че парите на здравната каса за лекарства няма да стигнат.

"Според закона за бюджета си касата може да харчи средно по 32.5 млн. лв. за медикаменти на месец. През април обаче са платени близо 40 млн. лв., а за първите две седмици на май - 18.4 млн. лв. Данните съвпадат и с прогнозата на НЗОК за очаквани преразходи в това перо. Те се дължат на преминаването от 1 март към касата на лекарствата за редки болести, за състояния след трансплантация и на някои медикаменти за рак." - пише вестникът.

В статията се казва още, че сега пациенти и лекари имат по-голяма възможност за избор и често се случва да се предписват по-скъпи препарати, което не е отчетено при изработването на бюджета на касата за 2011 г.

Представянето на кметските кандидатури на управляващите от ГЕРБ е широко отразено в съботните вестници.

"Далечен братовчед на еврокомисар Кристалина Георгиева и съказарменик на вицепремиера Цветан Цветанов са сред кандидатите на ГЕРБ за кметове." - обобщава „24 часа".

„Братовчедът на Георгиева - Дилян Млъзев, ще участва в кметската надпревара в Елена. Роднинската връзка между двамата бе съобщена от Цветанов с мотив да пресече отсега спекулациите... Вицепремиерът призна, че неговият съказарменик Валентин Атанасов е изборът на ГЕРБ за Сливо поле, въпреки че той дълги години бил общински лидер на БСП." - пише всекидневникът.

В статията се казва още, че наред с обявените 47 кандидатури управляващите застават  зад Цонко Цонев, който ще се яви  на изборите като независим, за да остане кмет на Каварна.

В. „Труд" акцентира върху отсъствието на номинациите за София, Варна и Сливен сред представените кандидатури на управляващите.

В. „Сега" отбелязва появилия се разнобой по отношение на кандидатурата на Йордан Лечков за кмет на Сливен, която беше подкрепена от премиера Борисов, но не получи същите отзиви от Цветанов.

"В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ застава зад кандидатурата на Йордан Лечков за нов кметски мандат в Сливен... Цветан Цветанов обаче обяви, че не е сигурно дали в Сливен ГЕРБ ще подкрепи Йордан Лечков за кмет на Сливен. Според него е нормално лидерът на ГЕРБ да изразява мнение за подкрепа, но все още не могат да бъдат обявени всички кандидатури." - пише вестникът.

Независимо от информациите, че освен в Сливен, структурата на ГЕРБ във Варна също има повече от една номинация,  вестник „Стандарт" излиза с категоричното заглавие „Кирил Йорданов пристана на ГЕРБ".

"Кирил Йорданов пристана на ГЕРБ. Управляващите го издигат за кмет на Варна, без да искат от него да става партиен член. Йорданов да участва в изборите като кандидат на ГЕРБ бе условието на партията към градоначалника." - се казва в публикацията.

В. „Дневник" разкрива, че две поредни ръководства на мини"Марица-изток" през периода 2006-2009 г. са причиниливреди на държавата за 135 264.21 лв. само по една поръчка - превоз на работници и служители. Всекидневникът се позовава на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която приключи в края на месец май.

„Със съставени актове за административни нарушения са двама бивши изпълнителни директори на компанията - Иван Марков (управлявал дружеството до юли 2009 г.) и Тодор Тодоров (изп. директор между юли 2009 г. и февруари 2011 г.). Нарушения по обществената поръчка са допуснали и двамата заместници на Марков - Гочо Христов и Тенчо Кайряков, но на тях не са им съставени актове заради изтекли давностни срокове. С акт е заместникът на Тодоров - Христо Николов. Основните суми за причинени вреди са за служителите по дирекции в компанията." - допълва вестникът.

С разкритие излиза и в. „Сега". В статия със заглавие „МВР приема дарения от осъдени и разследвани", се казва, че на практика всеки, който има бизнес по региони - от най-дребен търговец до мастит чужд инвеститор, се чувства длъжен да подкрепи финансово или материално МВР, ако иска бизнесът му да се развива нормално.

„Това сочат данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от в. "Сега" по закона за достъп до информация." - твърди всекидневникът.

Посочва се, че сред дарителите има фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" също е редовен дарител на гориво за МВР.

„Сред щедрите благодетели има и фирми, на които държавата впоследствие се отблагодарява. Такъв е случаят с "Юлен" АД. Миналата седмица правителството обяви, че специално ще промени закона за концесиите, за да узакони неправомерно окупирани от "Юлен" терени в Банско. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград. До края на годината "Юлен" ще доставя и компютърни консумативи и канцеларски материали." - разкрива още вестникът.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати