27 Април 2024 г. Събота

ДДС "убива" евтините лекарства

2011-07-04 05:55:54

България – дестинация за евтини лекарства. Това е заложено (поне на думи) в основата на политиката по формирането на цените на медикаментите.

Специална комисия определя какво да плащаме за лекарствата, като сравнява цените им в осем други евтини държави – Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания, и взима най-ниската стойност. Тя се залага като пределна цена, т. е. - никой няма право да продава на по-висока от нея, но може да прави отстъпки.

България обаче е държавата с най-евтините лекарства на ниво производител, смята Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Крайната цена за потребителя се надува допълнително не само от надценките, но най-вече от високия данък добавена стойност (ДДС). В България той е 20% - нормалната за страната ставка, прилагана за всички предлагани стоки и услуги.

Според доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, цитиран от БНР, ДДС-то върху лекарствата у нас е 4 пъти по-високо от средното за Европейския съюз. Над 140 милиона лева от бюджета за лекарства на здравните институции се връщат обратно в хазната под формата на платен ДДС.

По думите на Деян Денев, разходите за ДДС върху лекарствата само на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са над една пета от общия й бюджет за медикаменти.

В работна група към Министерството на финансите се обсъжда възможността през 2013 година ДДС върху лекарствата да се диференцира между 12 и 16 на сто, посочи доц. Гетов на пациентски форум в Бургас. Категоричен ангажимент това да се случи обаче няма, допълни той.

Според изчисления на Денев, премахването на ДДС върху лекарствата би довело до 9% намаление на крайната цена на медикаментите. Премахването на ставката няма как да се компенсира от търговците със завишени цени, защото надценките им са регулирани и никой не може да слага по-високи, поясни директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Оскъпяването, регламентирано в нормативната уредба, е от 18 до 22 процента.

За премахването на ДДС върху фармацевтичните продукти заговори още през 2007 г. тогавашният здравен министър Радослав Гайдарски. Позицията му беше подкрепена от най-голямата съсловна организация на фармацевти в България – Българския фармацевтичен съюз, както и от редица пациентски организации.

Оттогава досега по въпроса с намаляването на ставката за медикаментите така и нищо не се направи. От Министерството на здравеопазването посочват, че подкрепят мярката, но въвеждането й зависи от Министерството на финансите, което определя данъчната политика на страната.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати