26 Април 2024 г. Петък

Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР

2011-07-04 04:38:48

МВР приема дарения от осъдени и разследвани бизнесмени, а даренията към ведомството рязко са се повишили след идването на ГЕРБ на власт. Това показват данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от вестник "Сега" по закона за достъп до информация. 

Справката е поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство, което е и с най-големия бюджет (около 1 млрд. лв.), е събрало рекордните над 6,5 млн. лв. от дарения. 

Сред крупните дарители на МВР например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил – за две години и половина ТЕЦ-ът е заделил 15 300 литра гориво.

"Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов – зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

В правилата за дарения на МВР, които наскоро бяха оповестени от министерството се посочва, че спонсори не могат да бъдат осъдени лица или такива, срещу които има образувани наказателни производства.

Сред щедрите благодетели е концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД, около който се вихри скандала със завзетите територии, които ще бъдат узаконени от правителството. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград.

 

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР с осигурители, въжета и каски за 10 152,62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Освен фирми, в помощ на МВР се притичват от общините и областните управи – всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали.

Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирми, става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов до "Сега".

"Радиоелектронни системи" – производител на телекомуникационно оборудване е дарила на МВР метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лв.

Най-мощната фирма на МВР – "БМВ", която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и през нея минава и купуването на автомобили за силовото ведомство, е осигурила софтуерни продукти и техника за  1 960 260.63 лв. 

Същото държавно дружество е предоставило на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) пагони на стойност 6668 лв. Това е доста странно, при положение че в МО и МВР се правят търгове за униформи, жилетки, пагони и всякакви други аксесоари, отбелязва изданието. В края на 2010 г. фирмата е дарила на дирекцията технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лв. – за това също обичайно се провеждат обществени поръчки. 

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет. 

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати