29 Март 2024 г. Петък

Лекарите може да се окажат жертва на предизборни игри

2011-07-03 15:56:16

Лекарите възразиха срещу идеята на управляващите размерът на потребителската такса за преглед в бъдеще да не бъде обвързан с минималната заплата. Гилдията настоява от 1 септември тя да се повиши с 30 стотинки и да стане 2.70 лв. Оттогава най-ниското възнаграждение ще се повиши от 240 на 270 лв. Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков каза, че има голяма вероятност от догодина таксата за преглед да се "отвърже" от минималната заплата.


ГЕРБ искат да се харесат на пенсионерите преди изборите, но това ще стане за сметка на лекарите
Хасан Адемов, депутат 

В момента в Закона за здравното осигуряване е записано, че таксата е 1% от заплатата. От ръста на най-ниското възнаграждение зависят още над 50 такси и плащания от бюджета. Сред тях са субсидиите на партиите, престоят за един ден лечение в болница, добавките за децата с увреждания, обезщетенията за отглеждане на бебе между една и две години, стипендиите за даровити ученици. До края на октомври правителството, работодателите и синдикатите ще предложат кои от тях догодина да не зависят от минималната заплата.

Неотдавна министърът на труда Тотю Младенов предложи таксата за преглед да остане 2.40 лв., за да не бъдат ощетени най-бедните. Срещу идеята възрази министърът на здравеопазването Стефан Константинов, а сдружението на общопрактикуващите лекари излезе с отрицателно становище. Мотивът на докторите е, че функцията на потребителската такса е да регулира ползването на медицински услуги и да съфинансира доболничните практики и болниците.

Каква услуга получава пациентът срещу тези пари? Лекарите ги вземат само за "Добър ден"
Ася Гонева, КНСБ

Според медиците, ако таксата остане 2.40 лв., разликата до 2.70 лв. трябва да бъде поета от държавата, а не да е за тяхна сметка. При посещение при зъболекар сега също се плаща 1% от минималната заплата.

Потребителската такса и тази за престой в болница засягат негативно най-много хора като ефект от ръста на минималната заплата. След съпротивата на работодателите срещу увеличението на заплащането сега управляващите се опитват да тушират недоволството и на гражданите. Затова Тотю Младенов предложи плащането за преглед да остане без промяна.

"Аргументът на министъра на труда, че най-бедните ще бъдат засегнати от повишението на таксата, е неоснователен, защото те са освободени от нея. Не знам някой да предлага пенсионерите да не си плащат киселото мляко и хляба, въпреки че много от тях трудно могат да си  позволяват да ги купуват", коментира пред "Дневник" Делфина Нуниес, общопрактикуващ лекар от София.

В момента за преглед не плащат децата, инвалидите, социално слабите, онкоболните, военните ветерани, сираците и други.

"Това е популистки ход, с който докторите и болниците ще поемат социалната роля на държавата", каза и д-р Динчо Генев, председател на асоциацията на лекарите от болничната помощ. На същото мнение е и главният секретар на лекарския съюз Димитър Ленков. Той добави, че разходите за консумативи, ток, оборудване, абонамент за неотложна помощ остават за сметка на лекарите и болниците.
Депутатът от ДПС Хасан Адемов също разкритикува намерението на управляващите.

"Никой не е правил сметка колко пари влизат в болниците от потребителската такса. Със сигурност това е сериозен дял от приходите им", каза той. "Идеята е необмислена. ГЕРБ искат да се харесат на пенсионерите преди изборите, но това ще стане за сметка на лекарите и ще нанесе пореден удар върху здравеопазването", добави Адемов. Той обясни, че целта на обвързването на минималната заплата с редица такси и обезщетения е била да се избегнат десетки промени в специализираните закони при повишаване на доходите.

Според Евгени Душков от синдиката "Подкрепа" зависимостта между най-ниското възнаграждение и таксата за преглед трябва да остане. "Тя има психологическо значение - да не се правят безсмислени и излишни прегледи. Другият вариант е да се фиксира твърда сума, но тя трябва е приемлива за лекарите и да не ощетява пациентите", смята Душков. Колежката му от КНСБ Ася Гонева обаче е на мнение, че таксата не трябва да се повишава заедно с минималната заплата. "Каква услуга получава пациентът срещу тези пари? Лекарите ги вземат само за "Добър ден", смята тя.
До окончателното решение остават три месеца, а то ще бъде взето около изборите.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати