19 Април 2024 г. Петък

"Назидателните" издевателства над лесбийки в ЮАР

2011-07-03 15:50:22
Да си лесбийка в Южна Африка означава живот в постоянен страх от изнасилвания и убийства. Ноксоло Нкосана на 23 години е една от последните жертви на поредицата брутални атаки срещу хомосексуални двойки жени в страната.

Наръгана е многократно с нож на крачки от дома си в едно от преградията на Кейп Таун, докато се връщала от работа с приятелката си. 

Двама мъже, единият от които е съсед на жертвата, започнали да крещят обиди. 

„Ей, ти, лесбийката, мъжкараната, сега ще ти покажем”, разказва пред BBC началото на бруталната си история Ноксоло. 

Преди да успее да реагира остър нож пронизва гърба й – два бързи удара и тя е на земята. Все още в съзнание, усеща още няколко наръгвания. „Бях сигурна, че ще ме убият”, казва младата жена. 

Подобна зла участ са имали много жени-лесбийки в ЮАР. Регистрираните смъртни случаи за последните 10 години са 31. 

През април 24-годишната Ноксоло Ногваза е изнасилена от 8 мъже и убита в близост до Йоханесбург. Лицето и главата й са неузнаваеми – удряна е многократно с камъни и е наръгана със счупени стъклени бутилки. 

Смъртоносното нападение най-вероятно е започнало като широко разпространената в страната практика, носеща стряскащото наименование „поправително изнасилване” – мъжете (много често групово) изнасилват лесбийски, за да „поправят” тяхната сексуална ориентация. 

Оказва се, че този ужас връхлита все повече жени. Над 10 лесбийки стават жертви на изнасилвачи всяка седмица само в района на Кейп Таун. Да не говорим, че много от случаите въобще не се съобщават в полицията. 

Момичетата не вярват, че ще им обърнат внимание, страхуват се от реакцията на близки и роднини, плашат се от отмъщението на посочените насилници. Повечето жертви просто страдат мълчаливо...

Случаите, за които хората по света четат в медиите са само върхът на айсберга, посочват правозащитници пред BBC. . Тандо познава лично две жени, които са оттеглили жалбите си само заради неадекватното отношение на полицията. 

Според много експерти проблемът се подклажда от вековните традиции в африканското общество, по силата на които хомосексуализмът е недопустим, особено за жени. 

„В Африка все още има силно патриархални общности. Жените трябва да се омъжват за мъже, всичко друго се счита за грешно”, коментира Лесего Тлвале от гей-организацията „Зад маската”Две жени да са заедно, като интимни партньори, като семейство се определя като неафриканско. Това дразни и плаши мъжете и те получават вътрешно оправдание за зверствата си”. 

Тлвале допълва, че убитите лесбийки в Южна Африка са определяни като „лесбийки-мъжкарани” – жаргон, използван заради по-мъжките фигури и поведение. „Мъжкият пол вижда заплаха в тези жени, защото те „им крадяли момичетата”, уточнява Тлвале. 

Всички тези ужасяващи истории се случват в страната, която е единствената на Черния континент и една от 10-те в целия свят, легализирала хомосексуалните бракове. Конституцията изрично забранява дискриминацията на база сексуална ориентация. 

Но в реалността тази похвална толерантност се изпарява. И по улиците много лесно могат да се намерят застъпници за „поправителното изнасилване”. Увереността на изнасилвачите се засилва от незначителния брой присъди за сексуално посегателство срещу жени-лесбийки. 

Но след потресаващото убийство на Ноксоло Ногваза и последвалата протестна петиция, подписана от 170 хиляди души по целия свят, правителството обеща да се заема далеч по-сериозно с наистина сериозния проблем. В това число да гарантира по-тежки присъди и по-коректна работа на съдебната система и полицейските служби. 

Ако всичко това се случи, жените-лесбийки в ЮАР ще могат спокойно да ходят на работа, да се разхождат по улиците и т.н. Но дотогава винаги ще трябва да се оглеждат и да се пазят. Защото някой истински мъж може да реши, че е време да ги „поправи”...
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати