24 Април 2024 г. Сряда

Опозицията в Испания изпреварва управляващите по одобрение

2011-07-03 12:49:04
Испанците са недоволни от високата безработица и бавното развитие на икономика и биха гласували за  центристко-дясната "Народна партия", която води пред управляващите социалисти с 14 пункта според проучване на общественото мнение, цитирано от "Ройтерс".

Допитването на "Метроскопия", публикувано в испанския ежедневник "Ел паис", показва, че 44.7% от 1001 попитани испанци биха гласували за "Народната партия" срещу 30.4%, които биха гласували за социалистическата партия на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Преднината на опозицията се увеличава спрямо 10-те процента преди местните избори на  22-ри май, когато управляващите социалистите претърпяха най-голямата си загуба от 1978 г. насам.

През март 2008 г. испанската социалистическа партия победи "Народната партия" с 3.6% на парламентарните избори, след като икономиката на страната отбеляза най-големия ръст в еврозоната през 2007 г.  

Изследването на "Метроскопия" също така посочва, че 50% от запитаните смятат, че Сапатеро трябва да свика предсрочни парламентарни избори, а 42% смятат, че това ще направи нещата още по-лоши.

"Народната партия" , която разгроми социалистите на местните избори през май, призовава правителството на Сапатеро да подаде оставка, но все още не е поискала вот на недоверие. 

През изминалата седмица премиерът Сапатеро ясно заяви, че възнамерява да остане на власт, за да въведе реформите, които целят намаляване на големия бюджетен дефицит и убеждаване на инвеститорите, че испанската финансова система е стабилна. 

За да останат на власт, бюджетът за 2012 г. на социалистите трябва да бъде одобрен през септември. Очаква се парламентарното малцинство на премиера Сапатеро да бъде подкрепено от Баската националистическа партия.

След загубата на местните избори през май, Сапатеро заяви, че няма да поведе социалистическата партия на парламентарните избори през 2012 г. и посочи за свой заместник на председателския пост вътрешния министър Алфредо Перез Рубалкаба.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати