19 Април 2024 г. Петък

5 лоши навика, които ни състаряват

2011-07-03 07:38:17
В своето всекидневие често не обръщаме внимание на някои неща, които, оказва се, имат значително влияние върху здравето ни. Някои съвсем безобидни на пръв поглед навици (и то не само доказано вредните - като алкохолът и пушенето) също водят до по-бързото стареене на организма и свързаните с това негативни последици. Затова:

1. Откажете се от навика да присвивате очи. 

Често не забелязваме кога се появяват дълбоките бръчки във външния край на очите заради отслабване на еластичността на кожата на клепачите. Част от причината за тях е именно баналният навик да присвиваме очи. Причините за него могат да бъдат различни, но най-честите са две:
• неправилно подбрани очила при късогледство или нежеланието да носим очила;
• отказ от носенето на слънчеви очила при ярко слънце - особено на плажа.
Различните кремове с колаген могат да повишат от части еластичността на кожата. 
Не забравяйте и за гимнастиката на очите: нагоре-надолу надясно-наляво.

2. Починете си от постоянното хрупане на ядки или ядене на семки. 

Навикът постоянно нещо да се дъвчи или да се ядат семки не само нарушава храносмилането, но и влияе отрицателно на кожата в областта на носа и устните. Този навик е своеобразна невротична натрапчивост и говори за натрупано напрежение. 
Така че, ако ви се прииска да изядете шепа семки първо се опитайте да разберете дали това желание не е продиктувано от някакво вътрешно напрежение. Ако установите, че е така, пробвайте да се отпуснете - седнете спокойно, поставете ръце на коленете, затворете очи и дишайте дълбоко и свободно, вдишвайки през носа и издишвайки през устата.

3. Не отпускайте рамене. 

Добрата осанка придава младост. Отпуснатите рамене, навикът да се прегърбваме, заедно с хлътналите гърди могат да “превърнат в старци” дори 25-годишните.
Основата на осанката са здравите и стегнати мускули на гърба. 
Кифозата (силно изразеното прегърбване) е сериозно заболяване, от което страда не само гръбначният стълб, но и вътрешните органи на гръдната клетка. Ако вашето прегърбване е леко, можете само да се справите с проблема, но при напреднала форма на състоянието се нуждаете от специално избран комплекс от лечебна физкултура.
Навикът човек да се прегърбва е проекция и на психологически проблеми: упадък на силите, ниска самооценка и т.н. Изправеният гръб и рамене са символ на независимост, свободен дух и благополучие.

4. Не се хващайте за сламката. 

Навикът да се пие от сламка може според някои и да е доста еротичен, но е твърде вреден за кожата. Любителите на екзотични коктейли страдат от ситни малки бръчки около устата, които трудно се поддават на корекция. 
Подобен ефект се получава и от силното засмукването на цигарата. Това е една от причините обикновено пушачите да изглеждат по-стари в сравнение с непристрастените към тютюна техни връстници - не само заради нездравия цвят на лицето, но и поради тези бръчки около устата.

5. Бъдете внимателни с пилинг маските. 

Кожата наистина се нуждае от почистване. Но ако използвате твърде често пилинг маски или други средства, в чието съдържание има абразивни частици, може да увредите клетките на епидермиса и да отслабите неговите защитни сили. Така кожата ще стане по-уязвима към възпаления и инфекции.

Специалистите по антиейджинг терапия (занимаваща се с въпросите за борбата със стареенето) посочват следните три компонента на “еликсира на младостта”:

1. Отказът от цигарите.
2. Активни физически упражнения не по-малко от половин час на ден.
3. Присъствие в менюто на различни плодове и зеленчуци 5 пъти дневно.(а)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати