19 Април 2024 г. Петък

Миризмата в устата: винаги ли зъбите са виновни?

2011-07-02 07:04:35
Дълго време в стоматологията се смяташе, че основната причина за развитието на халитозата (наличие на неприятна миризма в устата) са заболяванията на венците - зъбният камък се сраства с венеца, в който започват да се размножават бактерии, произвеждащи тази неприятна миризма.

Съвременните наблюдения показват, че за наличието на този проблем съществуват много причини, повечето от които дори не са свързани с хигиената на устната кухина. 

Безкрайното изплакване на устата, таблетките с мента, дъвките и ароматизаторите за уста не могат да ни спасят от това неприятно положение. Ефектът на дъвката продължава не повече от 1 час, при изплакването не може да се повлияе на бактериите, скрити под дебелия слой зъбен камък, а различните препарати за ароматизиране на устата изсушават лигавицата и с това всъщност само задълбочават проблема.

Хората, които страдат от постоянна сухота в устата винаги трябва да имат под ръка дъвка, бутилка вода с лимон или сок. Ако миризмата се появява само сутрин, тя може лесно да се отстрани - с обичайната закуска - появилата се слюнка ще отмие повечето бактерии. 
Не по-малък ефект има и внимателното измиване на зъбите и главното – на езика! с това водят до появата на неприятния дъх.

Триметиламинурията (синдром на рибната миризма) е разстройство в обмяната на веществата. При това заболяване особена тежка миризма в устата на човека предизвикват изядените яйца, бобовите и други богати най-вече на холин продукти. При недостатъчното производство на един от храносмилателните ферменти холинът не се разгражда в дебелото черво и болният страда от неприятна миризма както в устата, така и в урината и потта. Страдащите от това заболяване трябва да бъдат много внимателни към употребата на черен дроб, грах, говеждо месо, пшенично брашно, ориз, извара, макарони, зеле, картофи и моркови.

Неприятната миризма може да възникне и при спазването на някаква диета. За това способстват неизбежната сухота в устата и отделянето на ацетон, който се образува активно в организма при изгарянето на калориите.
При някои жени неприятната миризма в устата е предвестник на поредната менструация - промените в хормоналния фон способстват за нарастването на бактериите в устата. 
Спасението в този случай е отличната хигиена на устата. А във всички останали случаи трябва да се избавяме не от миризмата, а от причината, която я предизвиква.(а)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати