26 Април 2024 г. Петък

Табела на запусната сграда: Предишните я докараха дотук!

2011-07-01 19:30:51

Премиерът Бойко Борисов спешно нареди да се реши въпросът със занемарена сграда на икономическото министерство близо до детска градина в столичния квартал „Овча купел“.

По време на правителственото заседание в сряда той настоява икономическият министър Трайчо Трайков веднага да реши проблема, за който Борисов научил от телевизията.

„Вчера гледах „Господари на ефира”. В двора на детска градина тук, в „Овча купел”, имате една сграда Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, която няма прозорци, няма врати, няма нищо и е превърната в свърталище на какво ли не, отвсякъде тече вода и мръсотия. Едни малки фарфалаци на по три-четири години ги пренасят лелките напред назад.

Пуснаха общината, а те казват „Тя не е наша сграда”Ние се опитваме да я продадем, но не можем да я продадем”, обяснява Борисов. 

„Лично да се заемете. Пратете някой сериозен човек, ако ще се прави, да се прави, но да се прави веднага, ако трябва целево, като точка в сряда я изпрати, или веднага я бутайте. Тя е опасна от това, което видях, но за да спазим закона, изпращате веднага и ако е такава – да се събори и направо го дайте на община „Овча купел” за двор на детската градина. Да се направи за 10 хиляди едно детско кътче, за да видят, че като знаеш вече проблемът е решен“, дава наставления премиерът на Трайков.

Министърът от своя страна казва, че сградата е собственост на дружество, което от години не извършва никаква дейност, на което министерството е принципал. Министерството от години се опитвало да я продаде или подари.

„Да я подарят на Софийска голяма община“, включва се  регионалният министър Росен Плевнелиев. 
„Те лесно ще я подарят, но тогава общината трябва да плати, за да я бутне, защото собственикът е това дружество, сиреч така или иначе общината има акт и собственикът е длъжен за негова сметка да я бутне. Сиреч, пак ще загубим два-три месеца, да вървим по някакви администрации напред и назад“, отговаря Борисов. 

„Изпращате един заместник-министър да го види лично дали е така, както аз го видях, и ако е на това дружество целево му давате пари, отива бута го, фалира го, закрийте това дружество, махнете го, след като е такова дружество. За какво ви е? Това дружество сигурно има някакви началници“, посочва премиерът.

Премиерът обаче иска радикално решение.  „Тук Овчаров, Петър Димитров и ги карате подред назад, докараха тази сграда до това състояние. Аз заварих 200 дружества в ликвидация, простете ми сега…”, обяснява Борисов.

„Другият вариант е този, затова изпращате, ти си принципал, целево ако трябва вкарайте точка на подпис на министрите, нека министърът на финансите да ти каже как, колкото пари трябват отивате и я бутате и правите една детска градинка с катерушки и тогава ще отидете и ще кажете на детската градина „Извинявайте, но това съм заварил, а това ви оставам аз, когато съм научил за проблема”. Ето така искам да направиш“, съветва Борисов.

„Благодаря ви, това решение, особено със средствата, мисля, че окончателно решава въпроса“, доволен е и икономическият министър. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати