16 Април 2024 г. Вторник

Да ни благодарят, а не да лъжат, възмущава се Борисов

2011-07-01 19:21:42

Няма политическа класа – тази констатация прави премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда.

Той е доволен от новината, че магистрала "Хемус" заедно с четири скоростни пътя вече са част от трансевропейската пътна мрежа, но се ядосва, че опозицията не признава успехите на кабинета, става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана от Министерския съвет.

„Ако имаше сериозна политическа класа, ако Станишев, Костов, Мартин Димитров и всички, които се имат за сериозни политици, имаха поне капка обективност, те във всяко свое изказване щяха да казват – ние намираме кусур на еди кой си министър или премиер за еди какво си, но му благодарим, че в най-тежката финансово-икономическа криза намериха политическа воля и кураж, смелост, себеотрицание е точната дума…

Защото, повтарям, още щях да съм кмет и да им гледаме сеира. И те, вместо да ни благодарят, си изсмукват от пръстите всеки ден лъжи и манипулират хората“, възмущава се Борисов.

Той се подразнил от обществената и политическата реакция на думите му в Созопол, където заяви, че неговите кучета са като българите – трябва да се държат здраво.

„Дянков беше с мен през цялото време в Созопол, цял площад народ спонтанно се събрал – ние там нямаме кмет, нямаме организация. Спонтанно стотици хора, тичат, пипат ме, снимат се, тридесет-четиридесет минути не мога да изляза от църквата, за да стигна до колата, за да отидем на следващото място.

И те измислят. Една жена дойде да се снима с куче, сигурно 50-60 годишно семейство бяха, с куче. И завидях, че кучето е кротко. Изсмукват от пръстите, че съм нарекъл народа куче. Представяте ли си какви манипулации, какво чудо“, гневи се премиерът.

 

„Три партии с декларации излизат. И да ги пита човек, ако са отговорни политици, ако не бяхме ние, как щяха да се справят с кризата?

Орешарски ги беше излъгал, по-точно Орешарски си беше затраял, но има доблестта и ние му благодарим за това, че дойде в Министерството на финансите при мен и Дянков и каза – да, над половин милиард са се потопили в деня, в който ние взехме властта.

Ами как щеше Станишев да го обясни, ако му бях оставил властта, сиреч малцинство сме? И затова всички тичаха в парламента – Яне, Костов, Волен, Мартин, подкрепяме ГЕРБ да направи правителство. Ако не бяхме направили правителство, държавата щеше да е под водата сега", отсича Борисов.


„Това са безотговорни хора. Ако днес им дам властта, даде оставка кабинетът, как ще си направят правителство без нас? Как ще се съберат по 2, 3, 5 – 10%? Как ще го направят? Или ще има от всички партии по двама-трима министри? Как ще работят?

Ако малко имат отговорност, ще кажат – да, в тази ситуация, ако го направим, ще стане и политическа криза. А целта каква им е? Ако пак ние сме първи, само че тук да ни вкарат четири-пет министри от другите партии, през които лобизъм да тръгне във всяка една посока", обяснява премиерът пред министрите.

"Гледам тази карта, но много ситно е написана", казва Борисов за картата, по която регионалният министър Росен Плевнелиев обяснява за родните пътища, които вече са приоритет за Европа.

"Това искам да го увеличиш в размер колкото прозорец, да си го закача в кабинета, и ще раздадеш на всички министри да си сложат по една такава карта в кабинета и в парламента във всички стаи на ГЕРБ, плюс на всички областните управители и изпрати на всички кметове в големите градове. Защото това прави България вече различна държава след няколко години.

Каквото искат да приказват в парламента опозиционерите, това е мечтата на българите. Бъдете сигурни. Държавата, когато ги има тези неща, а това в рамките на една-две до десет години за най-големите, имам предвид „Хемус”, ще станат факт. Още днес ги искам, за да си ги гледам.

Ще минат години – 10, 15, 20, и хората като минат покрай Спортната зала, като минат покрай метрото, като минат по магистралите, ще кажат – добре, че бяха тези куражлии тогава и удържаха на тези гнусни, на тези гадни атаки и си изхабиха нервите, но ни оставиха направено. Народът е признателен, малко по-късно обикновено признава, но бъдете сигурни", пророкува Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати