20 Април 2024 г. Събота

Бюджетният дефицит отново започна да расте

2011-07-01 16:32:42
След два месеца, в който бюджетът отбелязваше излишъци, през май отново се е върнал към дефицит. На месечна база той е 45 млн. лв., а с натрупване от началото на годината размерът му е 597 млн. лв. (0.8% от БВП), съобщи Министерство на финансите.

Сравнение с първите 5 месеца на миналата година показва, че тогава дефицитът е бил 1.36 млрд. лв. (1.8% от БВП). За цялата 2011 г. пък е заложен дефицит от 1.963 млрд. лв.

Общият размер на приходите в бюджета е 9.99 млрд. лв., с което се изпълняват 38.1% от планираните за годината. В същото време държавата е изхарчила 10.59 млрд. лв. или 37.6% от годишния разчет.

От разбивката се вижда, че данъкът върху добавената стойност и акцизите отново са най-трудни за събиране, но през май и април събираемостта им е по-голяма в сравнение с началото на годината.

Най-сериозно е изоставането в събираемостта на косвените данъци - ДДС и акцизи. Така макар и приходите да нарастват спрямо предходната година съответно с 18.3% и 17.8% тяхната събираемост е по-ниска от планираната за годината. За периода от януари до края на май от Данък добавена стойност в хазната са постъпили 2.34 млрд. лв., но това е 36.2% от годишния план. Акцизите пък са осигурили 1.38 млрд. лв. с което са изпълнени 36.6% от разчета за годината.

Изоставането в събираемостта на приходи от ДДС и акцизи показва, че потреблението все още остава подтиснато и домакинствата предпочитат да спестяват свободните си средства. Това се наблюдаваше също през 2009 и 2010 година, като тогава изоставането от годишния план бе дори по-голямо. Тази година обаче от Министерство на финансите прогнозират, че няма да се наложи актуализиране на бюджета заради по-ниски приходи, а вместо това потреблението ще се съживи и през втората половина на годината приходите ще се увеличат и годишният план щял да се изпълни.

За разлика от косвените данъци, при преките събираемостта върви по-бързо и от корпоративен данък вече са събрани 52% от годишния план (802.9 млн. лв.), а от данък върху доходите на физически лица са събрани 43.8% от годишния разчет (908 млн. лв.).

В структурата на разходите пък се вижда, ръст на плащанията за издръжка - с 1.4% до 9.126 млрд. лв., а държавните инвестиции и разходи по за държавния резерв спадат с 26.5% на годишна база до 791.6%.

Фискалният резерв пък е бил 5.0 млрд. лв. в края на май.

Затегнатият контрол вдига приходите от акцизни стоки

Значително нарастване на събираемостта от акцизи спрямо миналата година отчита Министерство на финансите.
От горива събраните за януари-май акцизи са 677.1 млн. лв., или 8% повече на годишна база. Тютюневите изделия са донесли акцизи за 615.7 млн. лв., което е годишен ръст от 28%, а от алкохол акцизите са 91.5 млн. лв. или 52.2% повече от януари-май миналата година.
Министерство на финансите изтъква че успехът при алкохолните напитки е пряко следствие от прилагането на Наредба 3 за специфичните изисквания и контрола, осъществяван овърху средствата за измерване и контрол на акцизни стоки. Тя задължи производителите на спиртни напитки да свържат всички измервателни устройства в дестиларните си с ническата администрация, а производители обжалваха неуспешно нейните текстове пред съда.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати