20 Април 2024 г. Събота

РЗС поиска данъчна проверка на президента Първанов и семейството му

2011-07-01 15:44:47
РЗС подаде сигнал до НАП, Сметната палата и комисиите за корупция и конфликт на интереси за проверка на имотното състояние на президента Георги Първанов и семейството му.

От партията обвиниха държавния глава, че укрива доходи и призоваха агенцията по приходите да направи данъчна проверка на него, съпругата му и двамата му сина и Владимир Първанов и Ивайло Първанов.

От президентската институция обявиха, че ще разпространят позицията си в прессъобщение до медиите.

От НАП не бяха отрити за коментар. От Сметната палата съобщиха, че сигналът на РЗС е получен и предстои да бъде разгледан. В годишната програма на палатата е планиран одит за финансовото управление на администрацията на президента за периода от януари 2010 до септември 2011 г., напомниха още оттам.

По изчисления на РЗС президентът би трябвало да е спестил около 700 хил.лв. в последните десет години само от заплати и командировъчни. "Видно от декларациите му пред Сметната палата, президентът и неговата съпруга не са купували недвижими имоти, автомобили или луксозни вещи и въпреки това Георги Първанов е декларирал влог в размер на едва 10 хиляди лева. Това е абсурд. Излиза, че или президентът си държи парите под дюшека, или те са изразходвани по един абсолютно неясен и неправомерен начин", твърдят от РЗС в сигнала. Всъщност Първанов обяви 10 хил.лв от заплата пред Сметната палата за 2009 г., а за 2010 г. в имуществената му декларация е записан банков влог с 15 хил.лв., спестени от заплата.

На пресконференция депутатът от РЗС Емил Василев показа и нотариални актове и документи от регистри за покупката на имоти от сина и съпругата на Първанов.

Според РЗС и показаните от тях документи Владимир Първанов е купил мезонет от 231 кв.м и гараж от 34 кв.м в кв. "Манастирски ливади". "Смущаващото в случая е цената на мезонета, която е близо два пъти по-ниска от пазарната. Изчисленията показват, че Първанов-младши е платил само по 519 евро за кв.м, докато цената на апартаментите в този квартал е най-малко 1000 евро за квадрат", гласи сигналът на партията до институциите. Според тях Владимир Първанов е платил за мезонета едва 90 000 лв., останалите 160 380 лв. са ипотечен кредит. "И ще му стигне ли заплатата, за да погасява месечните вноски по заема?", питат от РЗС.

Те подозират и конфликт на интереси в случая - според данните им продавач на мезонета е фирма "Крит". Припомнят, че фирмата е дарила 25 000 лв. за предизборната му кампания през 2006 г. за втория му мандат. "Допълнителни съмнения за конфликт на интереси внася и обстоятелството, че от същата фирма луксозен апартамент е придобил и бившият зам. министър на земеделието от квотата на ДПС Бюрхан Абазов, който бе разследван за корупция, злоупотреби със средства по еврофондовете, длъжностни престъпления и неизгодни сделки с държавно имущество, вкл. заменки. Случайно или не, фирма "Крит" също е получила чрез заменка апетитен строителен парцел в гр. Варна. А някогашният съдружник в нея Васил Калинов бе идеолог на правната база на замненките, като шеф на ресорна комисия в предишния парламент. Случайно или не, Президентът Първанов навремето спешно издаде указ за назначаването му за посланик, за да стои далече от евентуално разследване, както на заменките, така и на имотните сделки на Владимир Първанов", гласи още сигналът на РЗС. 

По техни данни съпругата на президента - Зорка Първанова, е купила 8500 кв.м имот в землището на село Иваняне край Банкя за 45 238 лева, "която е драстично по-ниска от реалната пазарна цена в този район". От партията се позовават на справка в агенциите за недвижими имоти и на телефонни обаждания до централата им от съседи по имот на Зорка Първанова, според които реалната цена на въпросния имот поне 498 796 лева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати