26 Април 2024 г. Петък

Facebook отвръща на удара

2011-07-01 15:25:13

След като през тази седмица Google представи старта на своя собствена социална мрежа, в технологичните среди се зароди спор кога Facebook ще отвърне на удара. Компанията на Зукърбърг изглежда се е стреснала от изненадващата конкуренция.

Създателят на най-голямата в момента социална мрежа Марк Зукърбърг посети късно снощи клон на компанията си в Сиатъл, където предложи на придружаващите го журналисти новина за първите страници: През следващата седмица компанията му ще представи нещо "страхотно".

"Проектът е разработен именно от 40-те служители в офиса в Сиатъл", казва Зукърбърг, цитиран от Ройтерс.

Каква точно ще е "страхотната" новост, създателят на социалната мрежа, разбира се, не разкри и по този начин се погрижи за многобройни спекулации.

В Сиатъл, където е единственият инженерингов център на компанията освен този в Пало Алто, се работи предимно по развитието на Facebook в мобилната област.

Така например там се подготвиха мобилните версии m.facebook.com и touch.facebook.com. Освен това там се разработва специално приложение за iPad, както и специално приложение за споделяне на снимки. И двете услуги са сред възможните анонси за следващата седмица.

 

Говорител на Facebook обаче е отказал да даде повече подробности за проекта.

Специализираният технологичен блог TechCrunch обаче е сигурен, че не става дума за проекта "Spartan" - платформата за приложения на базата на HTML5, с която Facebook вероятно ще представи алтернатива на App Store на Apple за приложения за iPhone.

Засега обаче блогърите могат само да гадаят какво е подготвил Зукърбърг за следващата седмица. Много вероятно е да става дума за споменатата вече услуга за споделяне на снимки в мобилни устройства, която няма да бъде публикувана самостоятелно, а като част от познатите Facebook-Apps.

Според компанията хората, които използват Facebook на мобилни устройства, са два пъти по-активни от тези, които го ползват на персонални компютри.

Във всички случаи е интересна реакцията на Зукърбърг, който бе принуден още през тази седмица да анонсира представяне на продукт през следващата. Проектът на интернет гиганта Google за социална мрежа Google+ в момента се хвали като добра стъпка от много известни блогъри, което е знак за почти сигурен успех.

Въпреки че има над 500 млн. потребители, Facebook все по-остро чувства конкуренцията на Google Inc и Yahoo Inc за вниманието на интернет потребителите и приходите от реклама.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати