26 Април 2024 г. Петък

Полицаи нахлули в болница, пациентите – в шок

2011-07-01 15:06:08
Депутатът от БСП Димитър Дъбов алармира в парламента за нова скандална полицейска акция, проведена на 28 юни в 18 часа в Окръжна болница в Шумен. 

Прокурори, икономически полицаи и представители на здравната каса са извършили проверка на 6 отделения в шуменската болница, за да установят дали има различия в документите и реалния брой на лежащите болни. 

„Тотално претърсване на лечебно заведение не е работа на полицията“, заяви Дъбов. 

Според него били претърсени хирургия, неврология, вътрешни болести, женско отделение, като са били пропуснати само родилното отделение и диализният сектор. 

Проверката била извършена от цивилни полицаи, но те са носели личното си оръжие.

„Оперирани преди няколко часа са проверявани и са били сверявани личните им имена и ЕГН-та с цел да се провери дали в болницата има фалшиво записани пациенти. Такива не са намерени”, посочи депутатът. 

По думите му много близки на болните, синдикати, лекари и граждани са силно притеснени от тази полицейска акция.

„От Районната прокуратура се говори, че това е рутинна операция. Във всички случаи тази операция няма белези на рутинна, а е била много мощна – полицаите тръгват по стаите и започват да сверяват лични данни”, подчерта Димитър Дъбов. 

„Случаят в Шуменската болница е скандален, пациентите са в шок, лекарите са втрещени от въоръженото нахлуване на полицаи там“, заяви и червената Мая Манолова. 

Тя попита къде е здравният министър Стефан Константинов и защо мълчи.

„Това се превръща в тенденция. Той мълча, когато арестуваха и събличаха лекари в Горна Оряховица, мълча и при случая в Благоевград, сега отново мълчи”, отбеляза тя.

Манолова допълни, че е важен въпросът и що за държава е това, след като при толкова възможности за контрол от страна на Министерството на здравеопазването, на НЗОК и на органи на финансовото министерство, да се налага в една болница да нахлуват полицаи.

„Пропуснали са само родилно отделение. Очакването е следващия път да нахлуят и в родилното, където да проверяват дали са налични всички родилки. Ще предприеме ли някакво действие здравният министър, за да защити лекарите?”, възмути се Манолова. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Шумен


Новини
Издадените разрешителни за строеж на жилища, и започналите строежи в Шуменска област чувствително намаляват в сравнение с миналата година, сочат данните на регионалната статистика.П ...
Новини
Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир "Тича", който захранва Шумен, съобщава БНР.Припомняме, градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов)  ...
Новини
Областният координатор на Движение България на гражданите и общински съветник в Шумен Даниела Русева е водач на листата на Реформаторския блок в 30-ти многомандатен избирателен район.Листата ...
Новини
Маскирани мъже нахлуха в къща в Шумен и пребиха семейството, в което и 80-годишна баба, за да го оберат.Случката като сцена от екшън се разиграла във вторник след 23 часа. През това време бабата, дъще ...
Новини
Кампания "Да спасим книга" за подкрепа с книги на читалища и училищни библиотеки продължава своята дейност и през 2017 г. През всеки един месец на календарната година ще се стремим ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати