25 Април 2024 г. Четвъртък

Избори 2011: Апатия и умора!

2011-07-01 04:55:47

Общественото настроение преди изборите е настроение на апатия и умора, обществената незаинтересованост расте всеки ден, единодушни са политологът доц. Антоний Тодоров и социологът Живко Георгиев.

Те участваха днес в дебат в Националния пресклуб на БТА за политическата ситуация в страната преди изборите. Организатори са Фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за политически и правни изследвания.

Според Тодоров са очевидни слабостта на политическите партии и конфликтът на техните местни организации помежду им, и с партийните им централи.

Партиите имат проблем с мобилизирането на собствените си привърженици, посочи Тодоров и добави, че симпатизантите стават все по-нелоялни. Ако има ефект от съживяването на икономиката, то той няма да съвпадне с тези избори, което не е в интерес на кандидатите за местна власт, отбеляза Тодоров.

Според него нелоялността на кметовете към партиите, които са ги излъчили, се засилва и е свързана с икономическата криза. По думите на Живко Георгиев масовото усещане на несигурност и задълбочаващата се икономическа криза се задълбочава, поради което обществените оценки към правителството клонят към "среден 3".

Сред хората битува масовото усещане, че ГЕРБ не се справя с управлението, но не се знае това неудовлетворение как ще се реализира на изборите - като протестен или като наказателен вот, коментира социологът.

Никога досега не е имало такава криза на партиите и неспособност да излъчат адекватни кандидатури за държавен глава, изтъкна проф. Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания.

Според експертите Меглена Кунева като кандидат президент има шанс да привлече част от интелектуалният елит на страната. Карасимеонов посочи, че на тези избори пред ГЕРБ стои дилемата да намери кандидат за президент, който от една страна да спечели изборите, а от друга да е послушен на изпълнителната власт.

Намирането на това съчетание не е лесна задача, коментира политологът. Според него стилът на забавяне на цялостния процес по обявяване на кандидатурите за изборите от страна на ГЕРБ не са от полза за демокрацията. Това говори за неуважение към демократичния процес и към парламентаризма.

По думите на Карасимеонов ако на президентските избори спечели ГЕРБ, е важен въпросът ще съумее ли президентът да осъществи ролята на гарант на националното единство и ще се преодолее ли конфликтният модел на отношенията между президент и премиер като е сега.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати