26 Април 2024 г. Петък

Свидетел срещу Баретата се уплаши: Няма да говоря, защото искам да живея!

2010-07-21 15:15:28

Единият от свидетелите срещу Златомир Иванов-Баретата – затворникът Марио Божков, изненадващо се отказа да дава показания пред съда, уплашен за собствената си сигурност, както и тази на своето семейство.

„Прокуратурата не изпълни това, което ми обеща катозащита. Знам много, но не ми е безразлично дали ще ме убият. Имам семейство и 2 деца, искам да поживея още 20-ина години“, обясни своя отказ Божков.

Както е известно, Златко Баретата и още 20 души са подсъдими за участие в групата за разпространение на дрога „Фирмата“. Бившият командос е обвинен и за убийството на Румен Стефанов-Алф.

Божков се е бил ожалил на градския прокурор на София Николай Кокинов, че е бил заплашен от неизвестен, облечен в черно мъж, да внимава какво приказва на процеса. Това станало в Съдебната палата, докато го водили да свидетелства по друго дело.

В началото на февруари и на два пъти през март Божков давал показания срещу Баретата. В тях ставало дума за убийство на околовръстното шосе в София, за отношенията между Златко, Антон Милтенов-Клюна и Боби Цанков, и за смъртта наКлюна.

„Ако бяхме в друга държава, отношението към мен щеше да е съвсем различно. Сега обаче с мен се държат още по-зле, натискът е изключителен“, оплака се Божков в съда.

„Златко Баретата е много добър професионалист в неговата си област – охраната. Това го знае цяла България. Много по-добър е от Алексей Петров. Вчера го видях в затвора Алексей, отворих му дори вратата“, каза още абдикиралият затворник.

Той обаче охотно разказа подробности от живота на друг подземен авторитет – Димитър Вучев-Демби, също свидетел по делото. Новата позиция на Божков не е удар за обвинението.

„Първите показания на Божков са дадени пред съдия, те ще бъдат прочетени и абсолютно защитават каузата на прокуратурата. Не смятам, че е станало нещо нередно или неочаквано. Съдът ще прецени дали да им даде вяра“, коментира развоя на процеса наблюдаващият делото прокурор Аксиния Матусян.

Според Божков проблемът в България бил, че „ако една служба работи срещу даден човек, друга работи за него“.

Свидетелят смята, че делото срещу Баретата е заради финансови неуредици с Демби. Ставало дума за 100-ина хиляди, които Демби искал от Златко.

„Демби често е неадекватен. Един път ми разправяше, че щял да отиде пред къщата на Малкия Маргин и да му поиска 1 млн. лв. и да го заплаши, че ако не му ги даде, ще му спретне дело като на Златко. Исках да оправя отношенията между тях, да има мир. Даже пусках есемеси на жената на Златко. Ако ми бяха отговорили, нямаше да се стигне дотук“, смята Божков.

Онзи ден той каза, че Баретата не се занимавал с дрога. Какво е казал по-рано пред съдия не стана ясно.

Показания даде и свидетелят Димитър Йоневски, който също се оказа удобен за адвокатите. Йоневски разказа как от 2006 до 2009 г. Демби периодично го уговарял да убие Златко Баретата и двама от най-приближените му – Антон Савов-Тони Мамата и Мартин Станков-Рашо. Казал, че ще му даде 200 000 евро. Йоневски отказал.

Започнали заплахи срещу него и семейството му. От страх той всяка година ходил за по няколко месеца във Великобритания. Йоневски отказал да сложи и бомба пред заведение на приближен до Баретата в Долна Баня.

източник: razkritia.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати