29 Март 2024 г. Петък

Граждани: Защо за евтин ток плащаме все по-скъпо?

2011-07-01 04:36:44

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определя нови цени към потребителите на електроенергия, без да е налична задължителната яснота около факторите, образуващи цената и ежегодното повишение.

Това се казва в позиция на гражданско сдружение „СИЛА", разпространена до медиите.

„Защо "">Зелена енергия - предварително внесена като такса, при невъведени в експлоатация някои възобновяеми източници, посочени като причина за изискваната надбавка.

Пренос през и достъп до електроразпределителната мрежа веднъж като услуга и веднъж като тарифа.

Високоефективно комбинирано производство - липсва точна дефиниция на въпросната такса и ясна обосновка за включването й във фактурите.

Къде точно отиват парите ни по отделните пера?" - питат от сдружението.

В текста се казва още, че е  логично разходите на дадено дружество по извършваната услуга да бъдат покривани от печалбата, която то реализира. Същото важи и за технологичните подобрения, които се въвеждат с цел по-доброто усвояване на предложения продукт - електроенергия.

„Таксуването на потребителите по тези две пера автоматично вдига печалбата на електроразпределителните дружества, както и на дружествата-производители и за нас остава неясна причината за ежегодното увеличение на цената, както и за високата й моментна стойност." - коментират от гражданската организация.

Подчертава се, че освен липсата на прозрачност и информираност относно фактурите,  няма  прозрачност и за това как от продажната цена на електрическата енергия от АЕЦ - 0,048лв. за кВтч, се достига ценово ниво за краен клиент от 0,167лв. за кВтч, което прави над 240% повече.

„За нас е недопустимо цял един народ да носи риска от съществуващата и действаща атомна електроцентрала „Козлодуй", а печалбата /която вече споменахме е увеличена, посредством облекчаването на разходите на дружествата, за сметка на тези на обикновения потребител/  буквално бива източвана извън държавата, чрез фирми посредници. Питаме защо?" - заявяват от „СИЛА".

За да илюстрират позицията си, от сдружението правят сравнение с нивата на доходите и цените на тока в "">„Средната работна заплата в България е приблизително 690 лв. на месец или €353 /според последните официални данни за 2010г./ Битовият абонат плаща 0,167лв./кВтч. За сравнение първенците по най-висока цена на електроенергия - Дания, имат средна заплата €5548 на месец. Цената на 1 кВтч за тях е €0,2588 или 0,5601 лв. 
Германия - средна заплата €3386 и цена за 1 кВтч - €0,2588 или 0,5061 лв.
Непосредствено над нас по цени се нарежда Естония със средна месечна заплата €849, с които гражданинът на страната би могъл да плати за 1кВтч €0,1062 или 0,2077 лв."

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати