29 Март 2024 г. Петък

Брюкселски чиновници готвят стачка за заплати

2011-07-01 04:21:52

Европейските чиновници обявиха стачна готовност, след като осем правителства поискаха и те да усетят жилото на кризата, като бъдат намалени доходите и привилегиите им.

Синдикатите на служителите в Европейския парламент обявиха днес стачна готовност, а вчера предупредително събрание направиха и профсъюзите на работещите в Европейската комисия.

Причината е писмо на осем премиери (на Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, Дания, Финландия и Австрия), в което се казва, че разходите за издръжката на европейската администрация трябва да се съобразят с "огромните усилия на страните членки да намалят собствените си административни разходи, включително заплати, пенсии и привилегии".

По-специално осемте искат да се увеличи пенсионната възраст, която сега е 65 г., заплатите да не се индексират всяка година, да се намалят финансовите добавки за работа в чужбина и да се въведе специална антикризисна удръжка върху доходите.

Писмото, депозирано вчера в Съвета на ЕС, настоява още за пенсионна реформа, тъй като разходите за изплащане на възнаграждения на пенсионирани служители скоро ще превишат тези за работещите.

В момента доходите на еврочиновниците се коригират ежегодно според цената на живота в Брюксел и заплатите на държавните служители в осем западноевропейски държави. Към заплатите си те получават 16% за това, че не работят в родината си.

Късно снощи Европейската комисия внесе свой вариант за административна реформа, който прилича на призива на осемте. Той предвижда съкращаване на 5% от персонала до 2015 г., увеличаване на пенсионната възраст и на работното време. Планира се и антикризисна удръжка върху заплатите от 5,5%.

Комисарят за администрацията Марош Шефчович заяви, че чиновници няма да бъдат уволнявани, но се замразява назначаването на нови хора на мястото на пенсионирани или напуснали.

Комисията не предлага намаляване на заплатите, тъй като през последната година еврократите са обеднели с 1,9%. Предвидените мерки ще засегнат 55 000 души, които работят в европейските институции, но Брюксел може да си позволи това, тъй като напливът на кандидати е огромен.

На последния конкурс за администратори на агенцията за персонала се явиха повече от 54 000 души за около 300 работни места. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати