Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow Протест заради узаконяването на окупираните територии край Банско

Протест заради узаконяването на окупираните територии край Банско

  Print E-mail
2011-06-30 16:43:52
източник: dnes.bg

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии и да развали договора с "Юлен" АД – концесионерът на ски зоната "Банско". 

Това се посочва в съобщение на коалицията, изпратено от българския офис на международната природозащитна организация WWF.

Повод за недоволството на природозащитниците е признанието на екоминистър Нона Караджова, че "Юлен" е присвоил незаконно близо 65 хектара към договорените с държавата 99 хектара концесионна площ в Националния парк "Пирин".

Така се оказва, че голяма част от ски зоната край Банско е незаконна, но екоминистърът обяви, че евентуално прекратяване на договора с концесионера – нещо което сегашните закони изискват, означава, че съоръженията ще бъдат затворени за няколко години. Затова ще бъде предложена промяна в законодателството, с която разширението на практика ще бъде узаконено.

Природозащитниците обаче настояват това да не се допуска, а незаконно изграденото да бъде конфискувано в полза на държавата и застроените територии, които са част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО, да бъдат рекултивирани. 

Според тях съоръженията трябва да бъдат предоставени на община Банско, която да ги стопанисва до отдаването им на нова концесия.

Коалицията настоява още да бъде потърсена отговорност в съда на екоминистра Нона Караджова, на спортния министър Свилен Нейков и на икономическия – Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов. 

В петък (1 юли) от 8,30 часа природозащитниците ще излязат на протест пред Министерския съвет.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?