29 Март 2024 г. Петък

Плевнелиев се оплака от Румъния

2011-06-30 15:53:41

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев даде началото на рехабилитацията на "Дунав мост" в присъствието на посланика на Унгария у нас Юдит Ланг.

По думите на Плевнелиев за нея са заделени 1,7 млн. лв. от държавния бюджет и ще продължи два месеца.

Освен преасфалтиране на съоръжението от нашата страна и ремонт на фугите, ще бъде "изровена" цялата пътна настилка и ще се подмени хидроизолацията на моста, за да се защити металната му конструкция.

Министърът обяви, че ще бъде направена специална организация за движение по съоръжението със светофари, докато екипите на фирмата изпълнител работят денонощно на три смени.

Плевнелиев не изключи възможността някои от извънгабаритните специални транспортни средства да се пренасочат през фериботните връзки.

Според него железопътният прелез на Дунав мост 1 трябва да бъде сменен с нов, с по-добра пропускателна възможност, но затова трява и съдействието на Румъния.

“Надяваме се и румънското правителство да се включи в рехабилитацията на моста от тяхна страна, но към момента такива индикации няма”, каза Плевнелиев.

 

Въпреки това той обяви, че правителството полага усилия, за да има Дунав мост 3 Оряхово – Бекет и Дунав мост 4 Силистра – Калъраш.

„Чудя се, ако накрая не играят заедно с нас (бел.ред. – румънците), дали ще вземем да ги построим въпреки тях тези мостове, но има още доста време дотогава“, заяви той.

Българската стратегия за Дунавския регион беше приета на 24 юни от Европейската комисия, която даде „зелена светлина” за нейното изпълнение.

Тогава правителството промени и едностранно таксите за преминаване на леки автомобили по Дунав мост, които вече плащат 2 евро вместо 6 евро.

„Дълбоко вярвам, че нашите колеги, виждайки, че ние сме абсолютно непреклонни в усилията да направим тази рехабилитация, да намалим таксите, те да се включат в нашата инициатива. Ние няма да спрем, няма да ги чакаме и ще продължим по същия начин“, каза министърът.

Пасивността на северните ни съседи министърът обясни с финансовото положение на страната.

„България в момента е в комфортната ситуация, защото е била консервативна и защото си е правила добре сметката. Сега румънците, за съжаление, както и гърците в една много по-неприятна, много по-тежка ситуация, тепърва трябва да се върнат обратно на земята“, заяви Росен Плевнелиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати