27 Април 2024 г. Събота

Сърби ни подозират в електронен шпионаж

2011-06-30 09:37:26
Работата на парламента на Сърбия в бъдеще ще бъде под будното око на българите, които за разлика от сръбската общественост ще имат пряк достъп буквално до всеки документ и до архива на най-висшия законодателен орган на Сърбия, пише сръбският вестник „Прес“.

Всички сръбски IT компании са били отхвърлени и българската фирма „Лирекс“ е спечелила сделката за инсталиране на електронна система в дейността на сръбската Скупщина. Проектът е за 1,8 милиона евро. 

Търгът за въвеждане на електронна система в работата на парламента в Белград, която дава възможност депутатите да заседават без хартиени документи, като комуникацията се извършва в електронна форма, беше проведен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). 

„ОССЕ е донор на въвеждането на е-парламент. На практика това означава, че всички сръбски закони и документи, сред които и актове с обозначение служебна тайна, ще минават през българския софтуер. По този начин на българите практически се дава законово право чрез Скупщината да шпионират Сърбия“, казва източник на „Прес“.  

Сръбските компании, участвали в търга, са получили миналата седмица само кратко съобщение, че победител е компанията „Лирекс“. Те не са били информирани за критериите, дори за стойността на офертите на останалите участници.

От публикацията се разбира, че самата Скупщина не е участвала в тръжната комисия и не е информирана, че победител е българска фирма. 

Генералният секретар на Скупщината Велко Одалович не пожела да коментира това, че в бъдеще българите ще могат практически да шпионират сръбския парламент. 

„Прес“ цитира и шефа на сръбската фирма „Комтрейд“ Веселин Йевросимович, въвела електронните заседания на правителството в Белград преди две години, според когото решението на неговата компания би било по-благоприятно от предложеното от българската фирма. „Не мисля, че на Сърбия й липсва ум“, оценява Йевросимович. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати