20 Април 2024 г. Събота

От БАН искат 110 млн. лв. субсидия за 2012 г.

2011-06-30 09:34:20

От началото на реформите в БАН през 2010 г. до момента учените и персоналът са с 900 души по-малко, съобщи председателят акад. Никола Съботинов пред БТА.

По думите му назначаването на млади учени е "спряло от началото на 2010 г., когато започна намаляването на бюджета на БАН – на два пъти с по десет процента".

В момента в Академията работят 6700 души.

„След приетите от тази година промени в Закона за БАН не сме получили засега никакви допълнителни средства и държавната ни субсидия за 2011 година си остава 59 милиона лева“, отбеляза акад. Съботинов.

На 4 юли ще има извънредно заседание на Съвета на настоятелите на БАН с "единствена точка – финансовото състояние на академията до края на 2011 година", съобщи той.

По думите му, "за да се закърпи това тежко положение, са необходими до края на тази година 25 милиона лева за институтите на БАН".

Някои институти на БАН "са се разпределили" на намалена работна заплата и средната работна заплата в академията в момента е около 530 лева.

Това е средната заплата на всички работещи в БАН – на учените, на техническия и на инженерния персонал, уточни академикът.

През 2010 г. – отново заради липса на средства, учените в много институти на БАН работеха с намалено работно време или излизаха в неплатен отпуск.

Според него 70 процента от бюджетната субсидия на академията стига само за изплащане на заплатите и затова се търсят външни източници на финансиране.

"Ние си изкарваме допълнително собствени приходи за наука и научни изследвания, но за да поддържаме тази инфраструктура и много дейности с национален характер, са ни необходими тези около 110 милиона лева", заяви акад. Съботинов.

Обвиняват ни, "че БАН не си получава парите от наем на имотите, а в момента водим много дела за напуснали наематели, тъй като кризата ги е ударила, всички и навсякъде – в София и в страната", коментира академикът.

По думите му не достигат средства за синоптичните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН).

Той отбеляза, че за субсидията на БАН за 2012 г. учените ще търсят съдействие от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от народните представители.

"По новия закон академията е пряко свързана с парламента – той се грижи за нас и БАН представи отчета си за 2010 г.", каза акад. Съботинов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати