Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow Политика arrow Лесната част от Пакта "Дянков" мина в НС

Лесната част от Пакта "Дянков" мина в НС

  Print E-mail
2011-06-30 09:33:03
източник: dnes.bg

От следващата година бюджетният дефицит на държавата не трябва да надхвърля 2%. А максималният размер на разходите не бива да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт. 

Това решиха депутатите с промените в Закона за устройството на държавния бюджет. 

Решението е част от мерките на правителството, свързано с въвеждането на така наречения Пакт за финансова стабилност.

Позицията на финансовия министър Симеон Дянков е, че промените осигуряват националната стабилност и създават ясни правила за водене на стабилна финансова политика и растеж занапред. 

Според опозицията обаче направените промени в Закона за устройството на държавния бюджет са самоцелни, защото свързаните с тях изменения в конституцията няма да съберат нужното мнозинство от 2/3 в парламента и няма да бъдат приети. 

С готвените промени в конституцията управляващите предвиждат да заложат възможност за промяна на преките данъци само ако за подобно решение гласува квалифицирано мнозинство от депутати в парламента. 

Днес Румен Овчаров от „Коалиция за България” коментира, че предложението за дефицит до 2% е доста изкуствено. 

„Направете справка, за да видим колко държави в ЕС имат дефицит, по-нисък от 2%. Аз си направих труда да проверя. Няма нито една държава в ЕС от 2008 година до 2010-а, която да има 2% дефицит и до 40% преразпределение на бюджета. Дори и Германия не прави подобно изключение”, заяви Овчаров. 

Според левия депутат парламентът е направил една разпоредба, която не е свързана с реалната икономическа ситуация в страната. Овчаров предложи измененията да не влизат в сила от 1 януари 2012 г., а да започнат да действат заедно с промените в конституцията, ако те бъдат приети. 

Предложението му не беше одобрено. Колегата му от „Коалиция за България” Георги Пирински също подложи на критика намерението на правителството за 2% дефицит с аргумента, че подобна политика е пагубна. 

Пирински обясни, че движещата мотивация на правителството е желанието да бъде първенец сред останалите управляващи в Европа.

„Не знам дали вицепремиерът Симеон Дянков и Бойко Борисов разбират какво ще се случи, ако и промените в конституцията бъдат приети. Те ще станат универсалната изтривалка, с която всички правителства ще обясняват защо не може да се прави това или онова”, допълни го Овчаров. 

От името на „Синята коалиция” Мартин Димитров декларира подкрепа за днешните промени в Закона за устройството на държавния бюджет. Синият лидер обаче подчерта, че тези предложения на правителството не решават проблема с хроничния дефицит. 

„Когато си във валутен борд, не трябва да допускаш натрупването на хроничен дефицит, защото малко по малко ти изяжда стабилността”, допълни Димитров.  

„Защото колегите от БСП предлагат нищо да не се прави. Та ако може да дойде едно ляво правителство, за да направи всички бели. Има го и този контекст във вашето изказване”, обърна се към Румен Овчаров Мартин Димитров.

Финансовият министър Симеон Дянков, който изслуша дискусията в залата, взе думата в края. „Това е национален проект и се съобразяваме с бележките на всички политически сили, които чухме по време на дискусиите, които имахме с тях”, обясни вицепремиерът. 

„Промените влизат в сила от януари 2012 година. Усилията нямаше да си струват, ако не се водихме в тях от идеята за сигурността на българските граждани”, допълни той. 

Като друг аргумент „за” приетите промени управляващите обясняват, че ограничаването на преразпределителната роля на държавата до 40 на сто от БВП ще освободи допълнителен ресурс за частния сектор и ще гарантира по-ефективното разпределение на ограничените финансови средства в държавата.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?