29 Март 2024 г. Петък

Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия

2011-06-30 06:40:12
Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински. 

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало. 

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич. 

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация. 

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г. 
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата. 

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище. 

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите. 

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“. 

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите. 

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич. 

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати