19 Април 2024 г. Петък

Брюксел склони да достроим Дунав мост 2 с пари от ЕС

2011-06-30 06:30:28

Проектът за Дунав мост 2 ще получи официално решение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия до няколко седмици. Това стана ясно по време на заседанието на Комитета за наблюдение на ИСПА, което се проведе на 28 и 29 юни в София.

Искане за удължаване на финансовия меморандум бе изпратено от България и от Румъния. Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години. Очаква се крайният срок, който изтече в края на 2010 г., да бъде удължен с още две години (до края на 2012 година).

Припомняме, че в края на септември 2010 г. Ивайло Московски, който тогава бе зам.-министър на транспорта обяви пред депутатите, че изпълнителят испанската фирма „Еф Си Си" е поискал допълнително 90 млн. евро върху сключения за 100 млн. евро договор за строежа на „Дунав мост 2".

Дунав мост 2 в цифри: 

Общ бюджет на обекта - 274 млн. евро;

От българска страна - 226 млн. евро; 70 млн. от тях са европейско финансиране по ИСПА;

От румънска страна - 48 млн. евро;

Договор за строителство на моста - 100 млн. евро;

Прилежаща инфраструктура - 63 млн. евро;

Строителен надзор - 9 млн. евро;

Управление на проекта - 5 млн. евро.

Испанската компания е заплашила, че ще напусне обекта, ако не се удовлетвори искането й. Московски добави, че за случая е уведомен испанският посланик в София. Предвидените по договор неустойки, които „Еф Си Си" ще плати на България, са в размер на 10 млн. евро. Инженерът по проекта - френско-английската компания „Инжероп", в момента разглежда исковете на „Еф Си Си". Проблемът обаче е, че инженерът също е поискал оскъпяване на дейността си от 9 на 15 млн. евро и в момента отказва да върши работата си.

Инженерът ни е притиснал до стената и ни извива ръцете, коментира Ивайло Московски пред радио Дарик, като по думите му основният проблем за проектите по ИСПА е, че изпълнителите са сключили договори на дъмпингови цени.

Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Разплатените средства са в размер на 85 млн. евро. По другия договор - за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства надхвърлят 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни.

По време на заседанието Комитета за наблюдение на ИСПА бяха обсъдени и другите два проекта в сектор транспорт на ИСПА - жп линията Пловдив - Свиленград и АМ „Люлин". По фаза 1 на жп трасето, от Крумово до Първомай, са изпълнени 98% от строителните работи. Дейностите по железния път са приключили, а  контактната мрежа е готова. Остава да бъдат завършени електрификацията, въвеждането в експлоатация на надлезите по трасето и изграждането на подстанция Крумово, като към момента са изградени 85 % от нея. Разплатените средства по фаза 1 са в размер на 89,3 млн. евро.

По фаза 2, от Първомай-Димитровград, са изпълнени 78% от строителните работи, а разплатените средства са 55,5 млн. евро.  Останалата част от линията, от Димитровград до Свиленград, бе включена в обхвата на Оперативна програма „Транспорт", като апликационната форма на проекта вече е готова и е изпратена в Европейската комисия.

От Агенция „Пътна инфраструктура" показаха кадри от вече готовата и пусната в експлоатация автомагистрала „Люлин". Представителите на Европейската комисия изразиха задоволство, че виждат проекта завършен.

Към днешна дата общото изпълнение в сектор транспорт по програма ИСПА показва, че са разплатени над 490 млн. евро, съобщиха от Министерството на транспрота, информационните технологии и съобщенията.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати