29 Март 2024 г. Петък

Войните на САЩ след 11 септември са погълнали поне $3.7 трилиона

2011-06-30 05:10:54
Цената на войните, които САЩ започнаха след 11 септември 2001 г., е най-малко $3.7 трилиона, което е почти 4 пъти повече от съобщените от президента Обама, гласи нов доклад на Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун", съобщи "Ройтерс".

"През последното десетилетие сме похарчили 1 трилион долара за война", каза президентът Барак Обама миналата седмица в речта си за изтеглянето на част от американските войски от Афганистан.

Изследването "Цената на войната" посочва дори по-големи суми, като според някои изчисления администрациите на президентите Буш и Обама са похарчили над $4.4 трилиона за войните в Афганистан и Ирак, за операциите в Пакистан, както и за лечението и социалното осигуряване на ветераните от войните.

Броят на жертвите от двете страни на конфликтите е някъде между 224 000 и 258 000 души, включително и 125 000 цивилни в Ирак. Няколко пъти повече обаче са починали от липсата на чиста питейна вода, здравеопазване и недохранване, посочва изследването. Към тези данни се прибавят и 365 000 ранени, както и 7.8 милиона души, принудени да се изселят заради военните конфликти.

Проектът "Цената на войната" е събрал над 20 академици, за да бъдат определени размерите на последиците от американските войни срещу тероризма. Изследването обаче се опитва да отговори на въпроса какво са получили американците срещу безпрецедентните бюджетни разходи.

Терористите, взривили кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., са похарчили между $400-500 хиляди за извършване на атентатите. Тогава загиват 2995, а щетите за американската икономика са между $50 и $100 милиарда. За всеки загинал в Ню Йорк са загинали 73 души в последващите войни.

Стратегически погледнато, резултатите от войните на САЩ са спорни, смятат авторите. Осама бин Ладен и Саддам Хюсеин са мъртви, но Ирак и Афганистан са все така нестабилни. Влиянието на Иран в Персийския залив се увеличава, а талибаните все още създават огромни проблеми на афганистанската власт.

Има и друга гледна точка. "САЩ изключително успешно защитават територията си", коментира Джордж Фридман от изследователския институт "Стратфорд". "Ал Кайда в Афганистан беше способна да предприема сложни операции по различни континенти. Тези организационни дейности не само са сведени до минимум, но и изглежда, че цялата организация е сериозно засегната."

Няколко доклада на американското правителство досега са се опитвали да определят приблизително каква е цената на войните за икономиката на САЩ. Оценките на правителствените източници варираха между $1.4 и $1.8 трилиона долара.

През 2008 г. беше публикувана шокиращата книга "Войната за три трилиона долара" от Линда Байлмис и носителя на Нобелова награда Джозеф Стиглиц. Книгата разкрива как цената на войната се удвоява от разходите за медицинско обслужване на ветераните и лихвите по бюджетния дефицит.

"Цената на войната" също така включва и Пакистан сред страните, в които САЩ води войната срещу тероризма. Военните действия там всъщност може да са убили повече хора, отколкото в съседен Афганистан, посочва докладът.

"Въпреки че военните действия спират, хората продължават да умират. Всъщност това е по-лошо и от противопехотните мини. Здравеопазването в Афганистан все още е на много лошо ниво. Хората страдат от недохранване и т.н.", коментира професорът по политология в Бостънския университет Нита Крауфорд.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати