20 Април 2024 г. Събота

Доклад на Европейската комисия: Пазарът на труда в България продължава да се влошава

2011-06-30 05:10:16
Пазарът на труда в България продължава да се влошава и през третата кризисна година. През април 2011 г. заетостта у нас е спаднала с 3.5%, а безработицата се е увеличила до 11.4% спрямо същия месец на миналата година.

В същото време в повечето страни от Европейския съюз ситуацията се подобрява, но възстановяването на работните места е по-бавно от икономическия растеж. Това показва доклад на Европейската комисия за пазара на труда в Общността. В него са използвани данни от Евростат.

Това обяснява разминаването с министъра на труда Тотю Младенов, който през последните три месеца уверява, че безработните у нас намаляват.

Драстичната разлика идва от това, че той се позовава на данните на Агенцията по заетостта, която брои за безработни само регистрираните в бюрата по труда, а Евростат използва информация от националните статистически институти, които определят безработицата чрез анкети.

Докладът на Еврокомисията показва, че България е в челната четворка по годишен ръст на безработицата. Единствено Гърция, Португалия и Литва имат по-лоши показатели. На обратния полюс са Полша, Великобритания, Италия и Франция, а Германия дори отчита най-ниско ниво на безработицата за последните 20 години.

Рекордьор в общата тревожна статистика продължава да е Испания, където 20.7% от хората търсят, но не могат да намерят работа. Като цяло делът на безработните в ЕС е намалял до 9.4% от икономически активното население. През април те са били 22.5 млн. души, или с над 700 хил. по-малко спрямо предишната година. Все пак спрямо предкризисния март 2008 г. броят на безработните е с 6.5 млн. повече, което е ръст от 40%.

Данните показват, че в ЕС най-засегнати от кризата на пазара на труда са нискоквалифицираните най-вече в производството и строителството и емигрантите. Сред най-потърпевшите са и младежите. Над 20 на сто от тях са безработни, въпреки че търсят работа. Големият им дял остава основно предизвикателство в почти всички страни членки заедно с увеличаващия се риск от дългосрочна безработица (повече от година).

Въпреки намаляването й през последното тримесечие на 2010 г. тя засяга 4% от работната сила на ЕС. В страни като Латвия, Ирландия, Литва, Словакия, Испания нейният дял е два пъти по-голям, което създава опасност от бедност и социално изключване, се посочва в доклада.

Авторите му посочват, че въпреки положителните сигнали фирмите все още предпочитат да наемат служители за почасова или временна работа, тъй като не са сигурни в устойчивостта на възстановяването. Затова отварянето на постоянните работни места има малък принос при подобряването на заетостта.

Сферата на услугите е лидер при възстановяването на работните места, докато в селското стопанство и строителството спадът продължава и през 2011 г. В търговията, транспорта и комуникациите няма промяна. Новите места обаче са за кадри с висока квалификация в свързани със знанието сектори, отбелязват авторите на доклада.

Европейската комисия цитира и данни от последното проучване на световната HR компания "Менпауър" за очакванията на работодателите да наемат работници през лятото. Като цяло намеренията им са противоречиви.

Най-позитивни са тези в Германия. Сериозни планове за набиране на персонал са заявили и компании от Румъния, България и Полша. Най-песимистично в това отношение е настроението на бизнеса в Испания, Гърция и Италия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати