26 Април 2024 г. Петък

"Атака" и отцепници в схватка за партийните пари

2011-06-30 05:08:16
Кавгите в парламента около разпределянето на държавните субсидии за партиите след отцепването на депутати от "Атака" и РЗС продължиха вчера с нова сила. Трима напуснали групата на "Атака" се заканиха да съдят за клевета лидера Волен Сидеров и поискаха Сметната палата да провери как е харчена държавната помощ за партията, която по думите им от 2005 г. е 15 млн. лв.

Обявиха, че не са пренасочили никъде парите, а ги оставяли на Сидеров "за апартаменти в чужбина на приятели" или за "скъпи ремонти".

Валентин Иванов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев обвиниха в лъжа Сидеров за твърденията му, че те са били купени и са прехвърлили субсидия към ГЕРБ и БСП. За подобни ходове на независимите се разбра преди седмица при обсъждането на неприетата поправка в закона за политическите партии, внесена от "Атака", която предвиждаше да отпадне възможността "субсидията да следва депутата" - когато той напусне дадена група, чрез декларация за принадлежност да пренасочва средства към друга партия.

По сметки на Сидеров всеки от депутатите му "струва" годишно около 200 хил. лв. и БСП вече е взела тези сума чрез отцепника Камен Петков. Сидеров се позова на "сигурна, но неофициална информация", че Гумнеров се самоопределил към БСП, а Иванов и Пейчев - към ГЕРБ.

За да докажат, че към 30 юни не са нито към ГЕРБ, нито към БСП, те са изпратили писмо до министъра на финансите, който да потвърди това в официален документ, въз основа на който да заведат делото за клевета.

Според закона субсидията на партиите се превежда в края на всяко тримесечие. Тримата напуснаха "Атака" на 25 май. Ако са декларирали принадлежност към друга партия в това време, то пренасочването няма да бъде отразено в транша на 30 юни, коментираха атакисти.

Според тях е възможно на 20 декември в партийната каса да постъпи значително по-малка сума - по която ще се види, че тримата са отклонили пари още при напускането си в края на май.

В същото време Димитър Карбов - депутат от "Атака" и кандидат за кмет на Варна, призна, че спечелените над заплатата му около 7800 лв. са от партийната централа за консултантска дейност. Не знаел обаче дали му е плащано с пари от субсидията. Нямал представа и дали и други областни координатори получават "консултантски".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати