25 Април 2024 г. Четвъртък

България и Русия отлагат решението за "Белене" с три месеца

2011-06-30 05:07:26
Националната електрическа компания (НЕК) и руското държавно дружество "Атомстройекспорт" (дъщерна компания на "Росатом") ще подпишат 13-и анекс към споразумението за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи пред "Дневник" икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му с документа ще се удължат преговорите за централата с още три месеца.

"Текстът на допълнението е близък до този на 11-ия анекс, който беше подписан в края на миналата година. В него ще бъдат избегнати обвързващи срокове за определени дейности, каквито бяха заложени в 12-ия анекс", каза Трайков. Подписването се очаква днес или утре.

Дванадесетото допълнение беше подписано от НЕК в началото на април и задължи България да подпише окончателен договор за изграждането на АЕЦ "Белене" най-късно до 30 юни. Заради това беше уволнен и бившият изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов. Впоследствие заложените срокове не бяха спазени, вместо това ще бъде сключен нов отлагателен анекс.

България избра за строител на втората атомна централа руската "Атомстройекспорт" през 2006 г. Две години по-късно с компанията беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 12 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро. В тях е заложено и изработването на двата реактора за централата, които в момента се произвеждат в Русия.

Според тях България дължи ежемесечно на Русия по 5 млн. евро, които от януари така и не плаща. В края на миналата година беше избран консултант по проекта - британската банка HSBC, която трябва да се произнесе доколко изграждането на централата ще бъде ефективно и рентабилно за България. В началото на тази година беше подписан и договор с банката за 3 млн. лева. Отделно HSBC ще получи и процент от цената на проекта, ако той се реализира.

В края на май от икономическото министерство обясниха, че консултантът е предложил да бъде преструктуриран проектът "Белене" и да бъде написан нов договор с Русия, така че да могат да се включат частни инвеститори. По време на новото отлагане преговорите по този договор ще бъдат също замразени, обясниха сега от икономическото министерство.

Ще продължи анализът на HSBC, както и работата на "Атомстройекспорт" по техническото задание на проекта. "Русия твърди, че техническото задание отговаря на всички изисквания, но от Агенцията за ядрено регулиране са поискали още информация, свързана с безопасността на проекта", обясни Трайков.

Самият проект "Белене" се счита за замразен от септември 2009 г., когато от него се отказа избраният стратегически инвеститор - германската компания RWE. Оттогава на площадката на централата се извършват единствено укрепителни дейности, но за сметка на това продължава изработването на оборудването и реактора за централата от Русия. България продължава да превежда и пари на Москва за централата.

Цената остава спорен въпрос

Един от спорните въпроси пред централата остава нейната цена. Според България стойността на "Белене" не трябва да надхвърля 5 млрд. евро, а Русия твърди, че най-ниската възможна стойност е 6.3 млрд. В сумата не са включени инвестициите в енергийна инфраструктура, но е заложено построяването на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Първото споразумение с "Атомстройекспорт" от 2008 г. е на стойност 3.997 млрд. евро. Според шефа на проекта за България Генадий Тепкян "Белене" на всеки половин година поскъпва с по 4 на сто. В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов съобщи, че чака арести за проекта, защото отдавна е подал документация на прокуратурата. "Прокуратурата скоро ще започне да арестува по образувани досъдебни производства за АЕЦ "Белене" и е крайно време да има обвинени", съобщи Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати