29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ: Дебатът в СОС за паметника е безсмислен, можеше да се реши с доклад

2011-06-29 15:25:06
Общинските съветници в София, които се събраха на извънредна сесия за съдбата на паметника на съветската армия, произведоха дебат, който някои от тях нарекоха безсмислен и пиарски. Час и половина след началото му съветниците излязоха в почивка по инициатива на ГЕРБ. След нея се оказа, че вече няма необходимия кворум и заседанието беше прекратено.

Общинарите обсъдиха казуса повече от 10 дни, след като паметникът беше изрисуван с герои от американски комикси и седмица, след като беше спешно почистен през нощта.
Десницата обвини ГЕРБ и БСП в "съветска коалиция"
Съветската армия създаде ново мнозинство в столичния общински съвет – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на съветската армия. Това заявиха в прессъобщение съветниците от СДС и ДСБ малко след приключването на извънредната сесия. "Ние сме възмутени от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от нас решение, с което съвета да изиска от правителството да демонтира паметника на съветската армия от центъра на София", пишат те. Според сините групите на ГЕРБ и БСП "целенасочено провалиха кворума на заседанието и осуетиха възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема".  Настояват гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника да стане на следващата редовна сесия на общинския съвет.
"Безсмислен дебат, дадохме възможност на кандидатите за кметове да си направят PR.Всичко, което се случи, можеше да се реши с доклад. Това, че част от общинските съветници не се върнаха след почивката на заседанието, показва какво е отношението им". Това заяви председателят на общинския съвет Андрей Иванов (ГЕРБ).

Според него най-цивилизовано е проблемът с това място в София да бъде решен след международен конкурс. Иванов заяви, че администрацията е подготвила и предстои да обяви подобен конкурс за оформянето на градското пространство в Княжеската градина.

Извънредната сесия започна с дебат дали въобще общинските съветници трябва да се занимават с проблема. Точката за обсъждане на паметника беше внесена от 21 общински съветници от СДС и ДСБ. Николай Стойнев (ГЕРБ) заяви, че за да има извънредна сесия на съвета, трябва да има извънредни събития. Според Георги Кадиев (БСП) няма как да има извънреден характер в поредицата от събития - нарисуване на паметника или неговото почистване. Той предложи сесията да не се състои, защото не може като мотив за извънредния характер да се изтъква широкото отразяване на случая в световните и българските медии.

Все пак заседанието започна след гласуването на дневния ред - БСП се обявиха "против", част от съветниците на ГЕРБ - въздържал се, а подкрепа за обсъждането на тази точка дадоха съветниците от ДСБ, СДС и "Атака". Един от вносителите на предложението - Грети Стефанова от ДСБ, заяви, че проблемът е от национален характер. Тя предложи на кмета на София да се възложи изясняването на статута на паметника на съветската армия в едноседмичен срок, да се внесе предложение за демонтаж и паметникът да се експонира в музея на тоталитарното изкуство, както и да се внесе предложение за задание за организирането на международен конкурс за оформянето на цялото пространство в Княжеската градина.

Ангел Джамбазки от групата на ГЕРБ каза, че когато се говори за демонтаж на този монумент,може да се говори и за демонтажа на два други паметника. Посочи този на американските летци при американското посолство, където не са отразени имената на жертви на техните действия - бомбандирането на София. Според него трябва да се демонтира и монументът "1300 години България" пред НДК, който по думите му символизира в момента състоянието на българската държава.

"Проблемът не е толкова политически, а е свързан с идентичността ни като хора", заяви още Джамбазки.

Стефан Иванов от СДС припомни история със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна собственост. Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата. Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". Иванов предложи общинският съвет да приеме решение за предложение до Министерския съвет за мерки за демонтирането и съхранението на паметника съобразно решението на Столичния общинския съвет от 1993 година. Иванов цитира писмо от кмета на Димитровград, който е поискал паметникът да бъде преместен в града.

Бойко Маринков (БСП) заяви, че разговорът не е заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Друг от вносители на предложението - Поля Станчева от ГЕРБ, заяви, че не споделя идеите на СДС и ДСБ за демонтажа на паметника, но пък би "защитила с живота си" правото на тези, които не са съгласни паметникът да е там, да изразят мнението си. Според нея паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но е добре да се проведе референдум, за да се види какво мислят хората.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати