16 Април 2024 г. Вторник

Прокурори и съдии пред "прегряване"

2011-06-29 14:55:09

С 30% са се увеличили исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2010 г. в сравнение с предходната година. Това каза главният прокурор Борис Велчев при представянето на Годишния доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2010 г., който бе приет от народните представители.

Същевременно около 99% от исканията за използване на СРС-та биват уважени от съда. Според Велчев това е довело до прекомерното натоварване на системата на МВР при обработката на данните.

Oбвинител №1 коментира, че СРС-тата, които се искат, трябва да са в рамките на капацитета на системата. 

"Ако искаме повече СРС, отколкото системата може да обработи, очевидно тогава сме обречени да ги получаваме със закъснение", добави Велчев.

Той отново изтъкна необходимостта от анализ на Наказателния кодекс и евентуална декриминализация на по-леките престъпления.

"Прокуратурата е прекалено натоварена. Ако това продължи, системата просто ще спре да функционира", предупреди Велчев.

За опасността от претоварване на системата алармира и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той представи пред депутатите обобщения доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2010 г., който бе приет единодушно със 75 гласа "за".

 

677 410 са били делата за разглеждане във всички съдилища (без ВКС) през 2010 г., което е с 15,24% повече от предходната година. Приключените дела са 575 473. Наред с увеличаващата се натовареност обаче броят на съдиите се запазва, отчете Груев.

"Има опасност в един момент българските съдии да прегреят заради свръхзаетостта си", алармира шефът на ВКС.

През миналата година има 26% увеличение на решените дела в тримесечен срок. Най-голямото увеличение на броя на делата е в районните съдилища и най-вече в тези към областните центрове.

Освен голямата натовареност, проблем е лошата материална база. В доклада се отчита необходимостта от ускоряване на конкурсните процедури за съдии и е посочена възможността за преразпределение на съдебните райони.

Народното събрание днес прие и Годишния доклад за дейността на ВСС и Инспектората към ВСС за 2010 г.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и някои независими го подкрепиха, а от „Атака“ и „Синята коалиция“ гласуваха „против“ или „въздържали се“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати