25 Април 2024 г. Четвъртък

На българите им излиза най-солено на газ от цяла Европа

2011-06-29 14:48:25

На българите им излиза най-солено да плащат за газ за битови нужди в Европа. Това показва сравнение, направено от статистическата агенция на ЕС "Евростат" и публикувано днес в Брюксел.

Сметнато според доходите на населението, българите плащат двойно повече от французите и над два пъти повече от британците и ирландците.

България се нарежда и на второ място по поскъпване на синьото гориво в Европа след Италия. Между втората половина на 2009 и втората половина на 2010 г. покачването на цената у нас е с почти една четвърт – 24%.

Най-евтино излиза газът за битови нужди в най-богатата европейска държава – Люксембург. Домакинствата в минидържавата, в която минималната работна заплата е 17 пъти по-висока от българската и която също като нас внася цялото потребявано количество, плащат почти три пъти по-малко за кубик газ спрямо доходите си. След тях се нареждат британците, ирландците и французите.

Номиналните цени на газа са най-ниски в Румъния – 7,7 евро за гигаджаул. Следват Естония, Латвия, Великобритания и чак след тях е България с 11,98 евро/GJ. Средната цена в ЕС е 15,9 евро/GJ.

През миналия отоплителен сезон Великобритания, Словакия, Ирландия, Австрия и Германия са успели да понижат цените на синьото гориво за населението.

България обаче има най-ниската номинална цена на тока в ЕС – 8,3 евро за киловатчас, но изчислено през доходите на средното домакинство у нас, в 13 държави плащат по-лесно за електричество.

Съпоставката на "Евростат" показва, че французите и финландците заделят най-малка част от семейния бюджет за сметките за ток.

На трето място са гърците, чиято държава е изправена пред банкрут и цяла Европа й се притече на помощ.

Най-голяма част от заплатите на унгарците, словаците и германците отиват за плащане на сметките за електричество. Към миналата зима германците са плащали двойно повече от гърците и над два пъти повече от французите и финландците.

"Тежестта" на българската сметка за ток ни нарежда между италианците и датчаните. Номинално цената на киловат ток е най-висока в Дания, Германия, Кипър и Белгия. А средната в Европа е 17,1 евро за кв/ч.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати