26 Април 2024 г. Петък

Борисов подкрепи въвеждането на вероучение в училищата

2011-06-26 09:33:02
"Аз лично съм за въвеждане на вероучението в училищата, но въпросът е, че самите учебни програми и преподавателите трябва да се напаснат към такава стъпка, което не е лесен процес". Това каза във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът посети днес три църкви по Черноморието, за които правителството е отпуснало пари и инспектира строителството на пътен възел.

Посещението му започна от Варна, където той присъства на литургия в новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски". "До следващия празник ще довършим криптата на този храм", обеща и се ангажира необходимите за целта 150 хиляди лева да бъдат заложени в бюджета за догодина.

"Смятам, че нашата тактика - не да броим джамиите, а това колко нови църкви сме построили, е по-правилната и по-работещата за България", посочи Борисов.

С час и половина закъснение премиерът пристигна в Бургас, където заедно с вицепремиера Симеон Дянков и транспортния министър Ивайло Московски инспектира изграждането на пътен възел "Юг".

Премиерът посети и строящата се църква "Св. Николай" в комплекс "Меден рудник", за да провери как върви изграждането на храма, за който правителството до момента е отпуснало 450 000 лева.

От там те отпътуваха за Созопол, където тримата се поклониха пред мощите, за които се твърди, че са на Св. Йоан Предтеча в обновения наскоро храм "Св. св. Кирил и Методий" – също с пари, отпуснати от правителството.

По време на обиколката си премиерът най-често беше питан за кандидатите за кметове на ГЕРБ в съответните общини. Той обясни, че е важно кметовете на големите градове да имат много добра "релация" с правителството, тъй като трябва да се правят пречиствателни станции, пътища и други големи обекти. Посочи, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна ще стане известен през следващите две седмици. "В партията знаят за моите отношения и приятелство с настоящия кмет Кирил Йорданов, казал съм на областния председател Павел Димитров да разговаря и с него, и с други кандидати, така че оставям на местната структура да вземе решение и да номинира кандидата", каза премиерът.

"Ние сме типично правителство, което до изборите не дели кметовете от коя партия са. В Созопол гледаме няколко кандидата. Работя прекрасно и със сегашния кмет Панайот Рейзи"Димитър Николов е може би най-добрият кандидат за кмет на ГЕРБ, наравно със софийския и малко по-слаб от мен, докато аз бях кмет""Само моля да не се спекулира непрекъснато, защото обиждате много хора, които са ми приятели и Стефка Костадинова, и Стефан Цанев и Стоичков, за кандидати на ГЕРБ защото не са".

Министър-председателят се изказа и за протестите в Слънчев бряг, като посочи, че няма намерение да помирява съюза на собствениците със "Слънчев бряг" АД.  По думите му министърът на икономиката Трайчо Трайков трябва да прецени дали да бъде сменено ръководството на акционерно дружество "Слънчев бряг" заради нестихващия конфликта. Допълни, че сега е времето да се премахват незаконните строежи там, както това се случва на други места в страната.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати