29 Март 2024 г. Петък

Гърция се съгласи на допълнителни бюджетни ограничения

2011-06-25 09:05:32
Гръцкото правителство се съгласи да предприеме допълнителни бюджетни ограничения, след като международните кредитори заключиха, че пакетът на стойност 28 млрд. евро, договорен преди месец не е достатъчен, съобщи "Файненшъл таймс". Европейският съюз и Международният валутен фонд желаят Атина да запълни "черна дупка" на стойност 5.5 млрд. евро.

Налагането на допълнителни ограничения е условието Гърция да получи следвящия транш от помощта на стойност 12 млрд. евро. Международните кредитори изискаха от правителството на Георгиос Папандреу да прокара новите антикризисни мерки, които ще бъдат гласувани в парламента на 28 юни.

Атина беше посетена от нова мисия на ЕС, МВФ и ЕЦБ през настоящата седмица. Представители на институциите се срещнаха с новия финансов министър на страната Евангелос Венизелос и са обсъдили промяната в антикризисната програма. Те са поискали 600 млн. евро да бъдат набрани още до края на годината, за да може южната ни съседка да изпълни наложените й бюджетни цели.

Междувременно лидерите на страните от ЕС обсъждат в Брюксел параметрите на новия спасителен пакет за южната ни съседка.

Според анонимни източници запознати с преговорите, се обсъжда комбиниране на остатъка от първия пакет с нови средства. Така сраната ще получи общо около 170 млрд. евро. Предвижда се частните кредитори да бъдат включени в новия пакет, но засега не е обявено официално как ще се случи това. Вече обаче се водят преговори с големите европейски банки.

Лидерите на страните членки призоваха политиците в Атина да се обединят около новата антикризисна програма. Ръководителят на най-голямата опозиционна партия в страната Антонис Самарас обаче заяви, че няма да подкрепи допълнителните ограничения.

Ревизиранията фискален план включва увеличение на приходите от данъци с около 6.5 млрд. евро до 2014 г. В тази сума се включва нов налог "солидарност" за домакинствата, който се равнява на 1 до 5% от доходите. Предвижда се намаляване  на ставката на необлагаемия доход до 8000 хил. евро от 12 хил. евро в момента и вдигане на ДДС за ресторантите и баровете до 23% от 13 на сто в момента.

Публичните разходи ще бъдат свити чрез нови съкращения на държавни служители работещи на временни договори. Правителството ще замени едва един на 10 служители, които се пенсионират през 2011 г. и един на всеки 5 през 2012 г.

Предвижда се орязване на социалните предобивки, сливане и затваряне на държавни компани, ограничаване на данъчните измами и др. Правителстово планира да набере 50 млрд. евро чрез приватизация.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати