29 Март 2024 г. Петък

Първанов прати РЗС в графата "смешки"

2011-06-24 18:44:29

Президентската институция категорично отхвърли твърденията на лидера на РЗС Яне Янев, който по-рано днес поиска проверка на имущественото състояние на президента Георги Първанов и на семейството му, както и пълен одит на президентската институция.

„Бюджетът на президентската институция се обсъжда и утвърждава от Народното събрание, включително и от депутатите на РЗС. Поради това демонстрираната неинформираност на тази група народни представители е озадачаваща. За сведение бюджетът на президентската институция за 2011 година е 4,186 млн. лева. 

В условията на икономическата криза президентската институция пое своя дял в общите ограничения на публичния сектор. Освен това през 2010 г. бюджетът на институцията беше намален допълнително с 1 млн. лева, без да се дадат съответните мотиви за това“, се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава. 

Оттам посочват, че всяка година е правен одит на разходите на президентската институция от Сметната палата, който е бил заверяван без резерви и забележки. 

„С образователна цел за РЗС напомняме, че тези одити са публични. За по-голяма информираност на депутатите от РЗС обръщаме внимание и върху факта, че държавният глава не подписва, респективно не управлява разходването на бюджета на президентската институция“, се казва още в съобщението.  

От ведомството напомнят, че президентската администрация е останала непроменена за 10 години – заети са 153 щатски бройки, по-малко, отколкото при президента Петър Стоянов. 

И това се случило „при доста раздутата администрация в управлението за десетилетието“.

Заплатата на президента на Републиката се определя с решение на Народното събрание и е функция от заплатата на народните представители. Съгласно законите президентът всяка година обявява с декларация имущественото си състояние, напомнят още от президентската администрация. 

Оттам съобщават още, че за многобройните си пътувания в страната и през двата си мандата президентът не е ползвал полагащите му се командировъчни средства. 

Що се отнасяло до командировъчните в чужбина, те били толкова, колкото на всички в държавната администрация.

„В графата „смешки” можем да сложим много от твърденията на пресконференцията, а именно, че президентът управлява бюджетите на специалните служби; че получава пари за „храна и облекло”, че на съпругата на президента се полага заплата. 

Що се отнася до последното, ако от РЗС убедят компетентните органи, че това е така, то семейството на президента няма да претендира за изплащането й, а изцяло ще я дари за президентската кампания на кандидата на РЗС.

За тези 10 години президентът не е получил нито лев хонорар. Ако Яне Янев твърди обратното, да поеме отговорността за това твърдение, а да не се крие зад внушения под формата на въпроси.

Очевидно с тази пресконференция РЗС и кандидатът им за президент правят заявка да заемат нишата на смешната страна в предизборната кампания. Ако това е така, дори за тази роля следва да се готвят по-сериозно“, завършва отговорът на президентската администрация.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати